Порошенко: Прокурора ГПУ Кулика треба притягнути до кримінальної відповідальності

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Прокурора Генеральної прокуратури Костянтина Кулика необхідно притягнути до кримінальної відповідальності. Про це заявив президент Петро Порошенко в ефірі телеканалу «1+1».

Кулик в ефірі телеканалу заявив про те, що Порошенко впливав на розслідування справ проти голови правління Укрсоцбанку Бориса Тимонькіна та екс-голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі.

Президент у відповідь заявив, що Кулик зустрічався в Тель-Авіві (Ізраїль) і Відні (Австрія) з бізнесменом Ігорем Коломойським і його юристами, разом з якими підготував план з дискредитації оточення президента.

По приїзді в Україну Кулик, за словами президента, незаконно вніс до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вручення підозр екс-главі Адміністрації президента Борису Ложкіну, його заступнику Олексію Філатову, екс-голові Національного банку України Валерії Гонтаревій.

«Це є зловживання владою, в тому числі і працівником правоохоронних органів, розголошення таємниці слідства та порушення Кримінально-процесуального кодексу. І на моє глибоке переконання, пан Кулик має понести за це кримінальну відповідальність», — резюмував Порошенко.

Він також нагадав, що у парламенті лежить законопроект про відповідальність за незаконне збагачення, згідно якого Кулик буде притягнутий до відповідальності.

  • 28 березня у ЗМІ зʼявилася інформація, що Кулик в межах справи олігарха Сергія Курченко повідомив про підозри близькому оточенню президента Петра Порошенка. У список потрапили екс-глава НБУ Валерія Гонтарева, екс-глава Адміністрації президента Борис Ложкін, нинішній заступник глави АП Олексій Філатов та інші. Кулик цю інформацію підтвердив, а Генеральна прокуратура спростувала.
  • У ГПУ заявили, що ці повідомлення про підозру були здійснені з порушенням процесуального законодавства, а отже «зазначені особи не вважаються підозрюваними». А прокурор Кулик повідомив, що його переслідують після «вручення підозр» оточенню Порошенка.
  • Генеральна інспекція Генпрокуратури перевіряє, чи не порушив прокурор Кулик своїми діями закон.