Геращенко вимагає порушити кримінальну справу проти авторів «Слуги народу» за кадри розстріла парламенту і похорону президента

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко звернулася до Міністерства внутрішніх справ з вимогою порушити кримінальну справу проти авторів, сценаристів і виконавця головної ролі серіалу «Слуга народу». Про це вона заявила в Раді під час години запитань до уряду.

«Чи буде сьогодні заведено кримінальну справу проти авторів, сценаристів і виконавця головної ролі фільму «Слуга народу», в якому розстрілюється парламент і потім є похорон президента? Хочу нагадати, що пані Савченко, наша колежанка, тільки за думки утримується в слідчому ізоляторі», — запитала Геращенко.

Вона зауважила, що вітає рішення МВС відкрити кримінальну справу за ролик в інтернеті, де кандидата у президенти Володимира Зеленського збиває вантажівка, оскільки вважає, що треба боротися з мовою ворожнечі. Однак, за її словами, робити це треба не вибірково.

«Чи означає це, що за кожний пост в інтернеті буде заводитися кримінальна справа? В принципі ми це вітаємо, щоби мову ворожнечі припинити в інтернеті, але чи буде це дзеркально? Прошу це сприймати як депутатський запит і отримати сьогодні таку кримінальну справу», — зазначила віце-спікер.

Оскільки Авакова у Верховній Раді не було, на питання Геращенко відповів його заступник Вадим Троян.

«Дякую вам за підняття цього питання, але хочу нагадати усім народним депутатам, що основне завдання поліції — це профілактика злочинності та попередження злочину. Ви можете подати нам звернення, і я думаю, що Нацполіція в законний термін дасть обґрунтовану відповідь», — заявив Троян.

Він також зазначив, що з початку виборчої кампанії правоохоронні органи зареєстрували понад 7,5 тис. справ щодо порушення виборчого законодавства, частину з яких уже направлено до суду.

  • 10 квітня в інтернеті зʼявився короткий ролик, в якому кандидата в президенти Володимира Зеленського збиває вантажівка. Після чого 11 квітня Національна поліція відкрила кримінальне провадження та готує звернення до соціальної мережі Telegram з проханням видалити цей ролик. У Зеленського у створенні ролика звинуватили штаб Порошенка.
  • Передвиборчий штаб президента Петра Порошенка спростував причетність до ролика, в якому вантажівка збиває кандидата у президенти Володимира Зеленського.