Китайський місяцехід Yutu-2 перейшов у «сплячий режим» до 28 квітня. Він переживе другу місячну ніч

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Китайський місяцехід Yutu-2 на час місячної ночі (14 діб та 18 годин) перейшов у «сплячий режим». Місяцехід пройшов 178,9 метрів по зворотній стороні супутника Землі і зупинився на «ночівлю» до 28 квітня.

Це вимушена зупинка, оскільки у період ночі видимість на земному супутнику буде повністю відсутня. Також різко впаде температура — верхній шар місячного ґрунту промерзне до -170° C.

Місяцехід досліджує «незайману територію» Місяця. Він робить знімки, збирає та передає інформацію про мінеральний склад порід та інші характеристики поверхні супутника Землі.

  • 3 січня китайський апарат для дослідження Місяця Changʼe-4 успішно сів на його зворотному боці. Це відбулося 3 січня о 04:26 за київським часом. На борту станції перебуває місяцехід, який обстежить місце посадки, проведе геологічні та астрофізичні експерименти, досліди з вирощування живих організмів в умовах малої сили тяжіння.
  • Yutu-2 відновив свою діяльність 29 січня, після першої місячної ночі на поверхні, а потім з 4 до 8 лютого, коли Сонце було високо над посадковим майданчиком, перейшов у режим очікування.