У Судані триватимуть протести, поки військові не передадуть владу цивільному уряду та не виконають вимоги

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Суданські лідери опозиції заявили, що продовжать вуличні акції, поки військові, які скинули напередодні президента, не передадуть владу у руки цивільному уряду та не виконають низку вимог.

Про це пише The Guardian.

Повідомляється, що у столиці країни Хартумі тисячі людей чатували біля таборів і штаб-квартири військової ради, поки делегація лідерів Альянсу з 10 осіб передавала вимоги військовим.

«Ми будемо продовжувати... наші акції, поки не будуть виконані всі наші вимоги, включно з формуванням повністю цивільного уряду», — сказав один із лідерів протесту Омар аль Дежієр.

Лідери також наполягали на тому, щоб цивільні вже зараз увійшли до складу військової ради. При цьому вони зазначили, що нині обидві сторони мають проявити гнучкість.

  • Вранці 11 квітня армія Судану здійснила в країні переворот після чотиримісячних протестів населення. Військові взяли під домашній арешт президента країни Омара аль Башира та усунули його оточення. Армія взяла під контроль президентський палац, державне радіо та телебачення, оточила і закрила аеропорт у Хартумі, а також заарештувала колишнього міністра оборони та кількох губернаторів.
  • 75-річний президент Омар Хасан Ахмед аль Башир почав керувати країною у 1989 році, після військового перевороту. Прийшовши до влади, він очолив Раду командування революції національного порятунку, а потім став незмінним президентом країни. У період його правління у країні тривала громадянська війна, а також відбувся військовий конфлікт у Дарфурі, у якому загинули 200—300 тисяч осіб. У 2008 році Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт аль Башира за звинуваченням у геноциді та етнічних чистках.
  • Державна служба розвідки і безпеки Судану (NISS) оголосила про звільнення всіх політичних увʼязнених по всій країні.
  • Після військового перевороту міністр оборони Судану Авад Мухамед Ахмед ібн Ауф проголосив себе главою країни і заявив, що очолить військову раду до проведення президентських виборів у 2021 році.