Лещенко: В Україну екстрадують підозрюваного в розкраданні в держобленерго. Він почав свідчити щодо Порошенка

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Екс-голову правління ПрАТ «ХК «Енергомережа» Дмитра Крючкова, якого разом з іншими особами підозрюють у заподіянні збитків державним обленерго, 15 квітня екстрадують з Німеччини в Україну. Про це повідомляє депутат Верховної Ради Сергій Лещенко у Facebook.

«Сьогодні станеться важлива подія, яка може призвести до посадки за ґрати найближчого оточення поки що президента Петра Порошенка. О 17:35 рейсом МАУ номер PS416, що прибуде із Мюнхена, в Україну буде екстрадований основний фігурант розслідування про мільярдні розкрадання тарифних коштів із державних обленерго. Це Дмитро Крючков — перший фігурант корупційних схем топ-рівня, який почав давати показання на Петра Порошенка», — написав він.

За словами нардепа, Крючков висловив готовність повернутися в Україну, де триває кримінальне розслідування силами Національного антикорупційного бюро.

Лещенко пише, що Крючков «може бути цінним свідком, який проллє світло на корупцію діючої політичної еліти».

  • Крючков є одним з фігурантів програми журналістських розслідувань «Схеми» про корупцію та виведення грошей зі сфери енергетики. У ньому також фігурують бізнесмени Григорій та Ігор Суркіси й Ігор Кононенко — близький друг та бізнес-партнер президента Петра Порошенка. Журналісти оприлюднили записи телефонних розмов за їхньою участю. Крім того, редакції програми «Схеми» Крючков письмово повідомив, що від усіх корупційних оборудок сторона Порошенка — Кононенка «отримувала від 50 до 75% доходів від бізнесу, який був предметом домовленостей».
  • Національне антикорупційне бюро України викликало на допит заступника голови фракції «Блок Петра Порошенка», соратника президента Ігоря Кононенка та бізнесменів Григорія й Ігоря Суркісів. Факти з розслідування «Схем» НАБУ долучило до матеріалів офіційного розслідування.
  • Після розслідування журналістів Ігор Кононенко вирішив подати до суду на «Радіо Свобода». За словами спікера передвиборчого штабу Петра Порошенка Олега Медведєва, позов подаватимуть у закордонний суд, а адвокатом Кононенка буде британський юрист Грем Аткінс. Він представляв інтереси Порошенка у справі проти телеканалу BBC.