Російський олігарх Дерипаска, з якого зняли американські санкції, збирається будувати завод у США

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Російський олігарх Дерипаска, з якого зняли американські санкції, збирається будувати завод у США

Andrey Rudakov / Bloomberg via Getty Images

Компанія «Русал», яка належить російському олігарху Олегу Дерипасці, збирається побудувати алюмінієвий завод у штаті Кентуккі у США. Про це йдеться на сайті компанії.

«Русал» будуватиме завод спільно з американським холдингом Braidy Industries Inc. та низкою інших компаній у США.

«Проектна потужність прокатного заводу складе 500 000 тонн стрічки гарячого прокату і 300 000 тонн готової продукції холодного прокату на рік. Стан холодного прокату зможе виробляти листи шириною 104 дюйми (264,16 см), найширші листи холодного прокату у США. Продукція заводу допоможе збалансувати очікуваний дефіцит у виробництві прокатних листів для автомобільної промисловості на американському ринку», — йдеться в анонсі «Русалу».

Російська компанія повинна отримати долю в 40%, американська — 60%. Також «Русал» матиме ексклюзивне право на постачання алюмінію зі своїх потужностей у Сибіру.

  • Олег Дерипаска опинився в списку росіян, проти яких у квітні 2018 року Мінфін США застосував санкції. Під їхню дію потрапили і підконтрольні бізнесменові компанії, зокрема Rusal — єдиний виробник первинного алюмінію у РФ. Санкції передбачають заморожування активів у США, а також заборону для американських громадян укладати угоди з цими компаніями.
  • У жовтні влада США заморозила активи Дерипаски. Йшлося про маєтки у Вашингтоні та Нью-Йорку.
  • У грудні минулого року Міністерство фінансів США оголосило Конгресу, що вирішило зняти санкції з компаній Дерипаски En+, UC Rusal і ОАО «ЕвроСибЭнерго».