САП надасть охорону екс-нардепу Крючкову, якого екстрадують з Німеччини

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Екс-нардепа Дмитра Крючкова після його прибуття в Україну відразу візьмуть під охорону, оголосять підозру й оберуть запобіжний захід. Про це заявив голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, передає Інтерфакс-Україна.

Екс-нардепа затримали в Німеччині, його підозрюють у розкраданнях у сфері енергетики. Очікується, що він прибуде у країну ввечері в понеділок, 15 квітня. «У даний час його ще немає в Україні. Вживаються всі заходи для забезпечення доставки підозрюваного», — заявив журналістам Холодницький.

Він додав, що САП і НАБУ вирішили забезпечити Крючкова охороною «у звʼязку з останніми заявами». Холодницький додав, що екс-нардепу повідомлять про підозру у скоєнні злочину за низкою статей Кримінального кодексу, зокрема за ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

«Також буде подано клопотання до суду про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави», — повідомив глава САП.

Хто такий Крючков?

Депутат Верховної Ради 5-го скликання від «Блоку Юлії Тимошенко». За даними ЗМІ, через керовану ним компанію «Енергомережа» Крючков в 2015 році організовував схеми виведення коштів з державних обленерго.

Екс-нардепа затримали в Німеччині 14 липня 2018 року, але невдовзі випустили під заставу. Згодом Крючков погодився на процедуру екстрадиції та знову був заарештований.

  • Крючков є одним з фігурантів програми журналістських розслідувань «Схеми» про корупцію та виведення грошей зі сфери енергетики. У ньому також фігурують бізнесмени Григорій та Ігор Суркіси й Ігор Кононенко — близький друг та бізнес-партнер президента Петра Порошенка. Журналісти оприлюднили записи телефонних розмов за їхньою участю. Крім того, редакції програми «Схеми» Крючков письмово повідомив, що від усіх корупційних оборудок сторона Порошенка — Кононенка «отримувала від 50 до 75% доходів від бізнесу, який був предметом домовленостей».
  • Національне антикорупційне бюро викликало на допит Кононенка та бізнесменів Григорія й Ігоря Суркісів. Факти з розслідування «Схем» НАБУ долучило до матеріалів офіційного розслідування.
  • Після розслідування журналістів Ігор Кононенко вирішив подати до суду на «Радіо Свобода». За словами спікера передвиборчого штабу Петра Порошенка Олега Медведєва, позов подаватимуть у закордонний суд, а адвокатом Кононенка буде британський юрист Грем Аткінс. Він представляв інтереси Порошенка у справі проти телеканалу BBC.