Відновлення собору Паризької Богоматері: мільярдери жертвують сотні мільйонів євро, ЮНЕСКО та ЄС обіцяють допомагати

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Відновлення собору Паризької Богоматері: мільярдери жертвують сотні мільйонів євро, ЮНЕСКО та ЄС обіцяють допомагати

Nicolas Liponne / NurPhoto via Getty Images

Родина французьких мільярдерів Піно виділила €100 млн на відновлення постраждалої від пожежі будівлі собору Паризької Богоматері. Про це пише Le Figaro.

Родина Піно володіє компаніями Artemis і Kering, яким належить аукціонний будинок Christieʼs, а також бренди модного одягу, як-от Gucci та Yves Saint Laurent.

«Мій батько Франсуа Піно і я вирішили виділити з фондів компанії Artemis €100 млн на реконструкцію собору Паризької Богоматері, в якому в понеділок спалахнула пожежа», — заявив Франсуа-Анрі Піно.

Також виділити кошти на відновлення постраждалого від пожежі собору пообіцяв французький бізнесмен, президент групи компаній LVMH Бернар Арно. Його родина пожертвує €200 млн.

«Група компаній LVMH і сімʼя Арно оголосили про намір пожертвувати €200 млн, щоб допомогти у відновленні собору Нотр-Дам», — йдеться в повідомленні.

Про фінансову підтримку відновлення собору заявив генеральний директор французької нафтогазової компанії Total Патрік Пуянне. Він пообіцяв виділити на реконструкцію храму €100 млн. Про це Пуянне написав у Twitter.

Сьогодні вранці, 16 квітня, на пленарному засіданні сесії Європейського парламенту у Страсбурзі його голова Антоніо Таяні запропонував євродепутатам почати збір коштів на відновлення собору Паризької Богоматері з перерахування на ці потреби своєї зарплатні.

«Ця рана не скоро загоїться. Всім нам, європейським депутатам, необхідно підключитися до зусиль з відновлення собору. Ми могли б віддати те, що ми заробили сьогодні, щоб дати сигнал Європарламенту про необхідність солідарності з Францією», — заявив Таяні.

Так само, з трибуни Європарламенту президент Європейської Ради Дональд Туск закликав країни-члени ЄС взяти участь у відбудові собору.

«Я закликаю всі 28 країн-членів ЄС узяти участь у цій роботі. Я знаю, що Франція здатна зробити це самотужки, але йдеться про щось більше, ніж просто про матеріальну допомогу. Пожежа у кафедральному соборі Паризької Богоматері знову нагадала нам про щось більш важливе й більш масштабне, ніж угоди. Сьогодні ми краще розуміємо ціну того, що є спільним, і ми знаємо, як багато можемо втратити. І що ми хочемо це захистити — разом», — заявив Туск.

Про це ще вночі він писав у Twitter.

Мер Парижа Анн Ідальго запропонувала скликати міжнародну конференцію зі збору коштів, необхідних для відновлення собору.

Вона запевнила, що Паризький фонд також буде мобілізований, і мерія виділить €50 млн.

Також про намір виділити €10 млн як екстрену допомогу оголосила глава столичного регіону Іль-де-Франс Валері Пекрес.

Допомогти Парижу у відновленні собору пообіцяли і в ЮНЕСКО. Про це йдеться на сайті міжнародної організації.

«Ми вже контактуємо з експертами, щоб оцінити збитки, зберегти те, що можна зберегти, і розглянути заходи в коротко- та середньостроковій перспективі», — заявила генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азулай.

Оцінка буде проводитися з відповідними органами влади, включно з національними, місцевими, керівними та церковними органи, з метою розробки відповідного плану, щоб уникнути подальшого пошкодження ділянки та відновити якомога більшу кількість оригінальних елементів. Згодом ЮНЕСКО буде супроводжувати та підтримувати органи влади у відновленні пошкодженої памʼятки на основі точної документації, архівних матеріалів, фотографій, фільмів, історичної документації, планів та малюнків.

В одному з інтервʼю президент Франції Еммануель Макрон пообіцяв, що собор Паризької Богоматері буде відновлений.

«Я обіцяю, що починаючи з завтрашнього дня буде запущений національний збір коштів, який вийде далеко за межі наших кордонів. Ми звернемося до найбільших талантів — багато хто з них відгукнеться і зробить свій вклад. Ми відновимо Нотр-Дам. Тому що на це чекають французи. Тому що на це заслуговує наша історія, тому що це наша доля», — заявив Макрон ввечері 15 квітня.

  • У понеділок, 15 квітня, у соборі Паризької Богоматері (Нотр-Дам де Парі) сталася масштабна пожежа. Вона почалася на даху собору приблизно о 18:50 за місцевим часом (о 19:50 за Києвом). Відкрите горіння в Нотр-Дамі тривало понад девʼять годин. Внаслідок пожежі в соборі обвалилися шпиль та дах будівлі. Причиною пожежі могли стати реставраційні роботи.
  • В ніч на 16 квітня французькі рятувальники взяли під контроль та частково загасили пожежу в соборі Паризької Богоматері. Двоє французьких поліцейських та один рятувальник були легко поранені.
  • 16 квітня близько 10:40 пожежникам вдалося повністю загасити пожежу в соборі Паризької Богоматері.