Розстріл Майдану: адвокати та родичі Небесної сотні висунули Порошенку низку вимог після його докору про перебіг розслідувань

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Група адвокатів та родичі героїв Небесної сотні висунули низку вимог до президента та кандидата на цю посаду Петра Порошенка, після того як він розкритикував перебіг розслідувань злочинів проти активістів Революції гідності.

Відповідні вимоги і заяву опублікувала «Адвокатська дорадча група».

«У програмі «Свобода Слова» на ICTV на запитання правозахисниці Олександри Матвійчук щодо оцінки ролі Генерального прокурора Юрія Луценка та стану розслідування справ Майдану ви відповіли, що незадоволені станом розслідування і, зокрема, роботою управління спеціальних розслідувань та його безпосереднього керівника Сергія Горбатюка [...]. Оцінка причин неефективного розслідування, яка прозвучала в цьому ефірі, видає, щонайменше, недостатню обізнаність вашої команди про реальний стан справ Майдану», — йдеться у заяві.

Автори звернення зазначають, що безліч питань виникає саме до генпрокурора Луценка, завдяки якому, на їхню думку, відбулася «фактична ліквідація» Департаменту спеціальних розслідувань, а також було «урізано кількість слідчих».

За їхніми словами, однією з причин «необізнаності» президента є те, що він за пʼять років «жодного разу не зустрівся з потерпілими за участю їх представників».

До Порошенка озвучили чотири основні вимоги:

  • Провести зустріч із сімʼями героїв Небесної Сотні за участі їх представників — адвокатів «Адвокатської дорадчої групи»;
  • ініціювати законодавче вирішення питання подальшої роботи управління спеціальних розслідувань у складі ДБР (Державне бюро розслідувань ), забезпечити сталість і незмінність слідчих груп, а також можливість продовження ними роботи над справами Майдану, подати відповідний законопроект;
  • сприяти створенню управління процесуальних керівників у справах Майдану для координації роботи в цих справах;
  • ініціювати запропоновані громадянським суспільством зміни щодо другої хвилі судової реформи, щоб справи Майдану розглядалися компетентними і добропорядними суддями, які матимуть довіру суспільства.

Адвокати в кінці звернення заявили, що розслідування злочинів проти Майдану є доленосним для країни. «Це справді справа честі, а не питання передвиборчої агітації», — додали вони.

  • 15 квітня Петро Порошенко в ефірі програми «Свобода Слова» на ICTV заявив, що «незадоволений роботою Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури, який сконцентрував у собі всі справи і несе персональну відповідальність за якість розслідування». При цьому він не відповів на пряме запитання, чи задоволений роботою генерального прокурора Юрія Луценка щодо розслідувань вбивств і нападів на активістів.
  • Юрій Луценко заявив, що слідство стосовно винних у розстрілі на Майдані завершено, і Генпрокуратура має всі докази для передачі справи до суду. Адвокат сімей загиблих це заперечує.