Вища рада правосуддя обрала нового голову

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Вища рада правосуддя обрала нового голову

Вища рада правосуддя

Вища рада правосуддя (ВРП) припинила повноваження Ігоря Бенедисюка як голови і обрала замість нього Володимира Говоруху. Таке рішення було прийнято на засіданні ради, яке транслювалося на сторінці у Facebook.

Говоруха був єдиним кандидатом на цю посаду. Він керуватиме головним наглядовим органом за діяльністю судів два роки. Бенедисюк керував ВРП чотири роки.

«Це був час колосальних, фундаментальних змін, коли орган держави було перетворено на орган суддівського врядування, звільнено від політики проходження карʼєри судді, визначено межі дисциплінарної відповідальності судді, вперше судді отримали механізм відстоювання суддівської незалежності, а ганебні явища у судовій владі, що мали місце, отримували належну публічну та правову оцінку», — написала у Facebook прес-секретар ВРП Оксана Лисенко.

Хто такий Володимир Говоруха?

Член ВРП з 2018 року. З червня 1993 року — суддя військового суду Центрального регіону України. З січня 2011 по вересень 2018 року працював суддею Апеляційного суду Київської області. Як пишуть «Українські Новини», Говоруха відомий тим, що у складі колегії суддів в листопаді 2015 року скасував виправдувальний вирок колишньому ректору Податкової академії Петру Мельнику.

  • На початку березня президент Петро Порошенко створив конкурсну комісію з відбору кандидатів у члени Вищої ради правосуддя (ВРП). Також він затвердив проведення відкритого конкурсу.