На відбудову собору Паризької Богоматері зібрали вже понад €700 млн. Серед благодійників — Apple та футбольний клуб «ПСЖ»

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

На відновлення собору Паризької Богоматері протягом 24 годин після пожежі різні донори з усього світу пообіцяли пожертвувати понад €700 млн. Про це пише The Reuters.

Виділити кошти пообіцяли місцева влада, приватні благодійники, міжнародні організації та представники Європейського Союзу.

Так, кошти на реконструкцію собору пожертвує компанія Apple. Про це написав у Twitter глава корпорації Тім Кук. Однак він не зазначив, про яку суму йдеться.

«Apple зробить пожертву на реконструкцію, щоб допомогти відновити дорогоцінний спадок собору Нотр-Дам для майбутніх поколінь», — написав Кук.

Косметична компанія LʼOreal разом з родиною Бетанкур-Маєрс і фундацією Bettencourt Schueller пожертвують €200 млн.

Одними з перших допомогу запропонували американська некомерційна організація Суспільство французької спадщини й учасники краудсорсингової платформи GoFundMe.

«Нотр-Дам, безсумнівно, є архітектурним шедевром і памʼяткою, яку, безумовно, необхідно відновити», — заявила виконавчий директор організації Дженніфер Херлайн.

Херлайн не змогла повідомити, скільки коштів зібрала її організація. «Зрештою зібрані кошти підуть безпосередньо на реконструкцію собору», — сказала вона.

Ще €20 млн пообіцяла французька група компаній зовнішньої реклами CDecaux.

Глава групи, яка управляє рейтинговим агентством Fitch, Марк Ладрайт де Лахарріер пообіцяв виділити €10 млн. Дім Bouygues, що володіє, зокрема, телеканалом TF1 і компанією Bouygues Telecom, теж пожертвує €10 млн. Ще €10 млн пообіцяв дати один з найбільших французьких фінансових конгломератів SOCIETE GENERALE. І €9 млн збирається виділити Європейський центральний банк.

Також про участь у зборі коштів на відновлення собору Паризької Богоматері заявив французький футбольний клуб Paris Saint-Germain («ПСЖ»). Про це йдеться на сайті клубу.

«ПСЖ» має намір координувати роботу самого клубу, його партнерів і вболівальників на всіх рівнях для стимулювання та участі у зборі коштів на відновлення собору.

Варто зазначити, що архітектор, якй курирує ремонтні роботи у Кельнському соборі, Петер Фюссені заявив, що на ліквідацію наслідків пожежі в соборі Паризької Богоматері можуть знадобитися десятиліття. Про це пише Independent.

«Напевно, знадобляться роки, можливо, навіть десятиліття, поки останні руйнування, завдані цією жахливою пожежею, не будуть повністю відновлені», — зазначив Фюссені.

Кельнський собор сильно постраждав під час Другої світової війни, тому роботи з його відновленню тривають вже понад 70 років.