Мисливець за викопними виставив на eBay скелет дитинчати тиранозавра. Палеонтологи обурені, що скамʼянілість не потрапить до музеїв

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

На онлайн-майданчику для проведення аукціонів eBay зʼявився незвичайний товар — на продаж виставили скелет дитинчати тиранозавра. Його вартість $2,95 млн. Про це пише The Guardian.

Скелет, вік якого оцінюється в 68 млн років, виявили у 2013 році на приватній землі у штаті Монтана. Він став власністю Алана Детріча, який його і знайшов. Він професійний мисливець за викопними. У 2017 році Детріч позичив скамʼянілість Музею природної історії Канзаського університету, де він досі експонується. Однак нині власник скелету вирішив виставити його на аукціон.

«Ймовірніше за все, це єдиний малюк Тірекса у світі. Довжина його корпусу — 15 футів (4,5 м), а череп — 21 дюйм (53 см) з гострими зубами. Він був дуже небезпечним мʼясоїдом», — йдеться в обʼяві на eBay.

Однак цей товар викликав обурення з боку наукового співтовариства. Адже аналіз скелета може допомогти вирішити серйозні суперечки в палеонтології про те, чи є маленькі тиранозаври з Північної Америки немовлятами і чи повинні вони мати окрему класифікацію Nanotyrannus. Але таке дослідження тепер потенційно неможливе, оскільки цей зразок залишиться у приватній колекції.

Товариство палеонтолоії хребетних розкритикувало як Детріча за продаж важливого зразка, який нині недоступний для наукових досліджень, так і університет — за те, що він допоміг підвищити ціну на скелет, виступивши як вітрина для професійних покупців.

«Ця акція, яка привернула увагу сотень або тисяч відвідувачів до решток тиранозавра, потенційно підвищила їхню комерційну цінність. Музеї рідко мають бюджет для покупки таких дорогих зразків», — заявили в товаристві палеонтології хребетних.

У відкритому листі, опублікованому минулого тижня, члени товариства сказали, що неможливість вивчити рештки є великою прикрістю.