Екс-нардепа Крючкова взяли під варту з заставою в 7 млн гривень

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Екс-нардепа Крючкова взяли під варту з заставою в 7 млн гривень

Макс Лєвін

Соломʼянський районний суд Києва обрав запобіжний захід екс-депутату та колишньому голові правління ПрАТ «ХК «Енергомережа» Дмитру Крючкову. Його взяли під варту на 45 діб із заставою 7,11 млн грн. Сторона обвинувачення наполягала на утриманні підозрюваного під вартою з альтернативою застави у розмірі 346,22 млн грн.

Також Крючкова зобовʼязали здати закордонний паспорт і носити електронний браслет.

У чому підозрюють Крючкова?

15 квітня детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) затримали Крючкова в аеропорту «Бориспіль», його екстрадували в Україну з Німеччини. Крючков є фігурантом справи про розкрадання коштів підконтрольних державі обленерго. Він підозрюється у тому, що завдав державі збитків на суму понад 346 млн грн.

Журналісти програми «Схеми: корупція в деталях» стверджували, що Крючков через керовану ним компанію «Енергомережа» в 2015 році організовував схеми з виведення коштів з державних енергопостачальних компаній в інтересах, зокрема, бізнесменів Ігоря та Григорія Суркісів, а також народного депутата з фракції БПП Ігоря Кононенка.

Крючкова підозрюють за ч. 5 ст. 191 (привласнення або розкрадання майна), ч. 3 ст. 27 (організація злочину) і ч. 2 ст. 364 (зловживання владою, яке спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.

Крючкова затримали в Німеччині 14 липня 2018 року, але незабаром випустили під заставу. Однак згодом Крючков погодився на процедуру екстрадиції.

Що каже Крючков?

На суді підозрюваний підтвердив, що вів справи «Енергомережі» на умовах Кононенка. Він також назвав імена інших «причетних» політиків.

«У кінці 2014 року президент Порошенко зібрав РНБО для розгляду питання про скорочення в пікові періоди споживання електроенергії через конфлікт у Криму. Тоді генерація не покриває потреби. За підсумками РНБО секретар Турчинов доручив Міністерству палива та енергетики провести конкурс з добору компаній для імпорту електроенергії. Конкурс був проведений, обрали дві компанії — ДТЕК і «Енергомережі», які порівну розділили обсяги для постачання електроенергії. Ми постачали електроенергію на абсолютно законних підставах», — сказав Крючков у залі суду.

Екс-депутат заявив, що відразу після укладення контрактів на поставку електроенергії до нього приїхали «люди від Порошенка».

«Не буду зараз називати прізвища, мені запропонували для реалізації контракту поставки електроенергії, щоб я поділився частиною корпоративних прав «Енергомережі», — сказав Крючков.

Також під час засідання Дмитро Крючков звинуватив директора НАБУ Артема Ситника в отриманні хабара від ХК «Енергомережа». «Пан Ситник справді від нас отримав півмільйона доларів... за сприяння у слідстві», — сказав екс-нардеп.