Супутникові знімки показали активність на головному ядерному майданчику Північної Кореї

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Супутникові знімки показують активність на головному ядерному обʼєкті в Північній Кореї у Йонбені. Це свідчить про те, що Пхеньян може переробляти радіоактивні матеріали на паливо для бомб, пише AFP. Можливі ознаки на полігоні зафіксовані минулого тижня.

Зазначимо, що лютневий саміт між президентом США Дональдом Трампом і північнокорейським лідером Кім Чен Ином, на якому обговорювали ядерну програму Пхеньяну, раптово закінчився без домовленостей. Відтоді Північна Корея заявляє, що обдумує варіанти своєї дипломатії зі США. Кім стверджував, що буде відкритий для переговорів із Трампом тільки якщо Вашингтон займе «правильну позицію».

Центр стратегічних і міжнародних досліджень повідомив, що супутникові знімки ядерного майданчика в Йонбені 12 квітня показали пʼять залізничних вагонів біля установки зі збагачення урану та лабораторії радіохімії.

«У минулому ці спеціалізовані залізничні вагони, очевидно, були повʼязані з переміщенням радіоактивних матеріалів або кампаніями з переробки», — йдеться в заяві аналітичного центру США.

  • На початку березня світові ЗМІ повідомили, що в Північній Кореї почали відновлювати ракетно-ядерний полігон. Хоча КНДР пообіцяла знищити ракетні обʼєкти і назавжди закрити свій головний ядерний комплекс незабаром після закінчення першої зустрічі свого лідера Кім Чен Ина з американським президентом у червні 2018 року в Сінгапурі.