Флот США відмовився від розробки торпед-перехоплювачів. Тим часом Німеччина проводить випробування

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Флот США відмовився від розробки торпед-перехоплювачів. Тим часом Німеччина проводить випробування

Atlas Elektronik

Американський флот відмовився від розробки системи самозахисту кораблів ATTDS, яка заснована на торпедах-перехоплювачах. Як пише Defense News, оборонні фахівці США після випробування прототипів дійшли висновку, що розробка є неефективною.

Тепер ВМС демонтують прототипи протиторпедних систем, які вже встигли встановити на авіаносцях «Джордж Буш», «Гаррі Трумен» та «Німіц».

Система, яка розроблялася з 2010 року, складається з гідроакустичної апаратури, торпед-перехоплювачів і помилкових акустичних цілей AN/SLQ-25 Nixie. Її планували взяти на озброєння у 2021 році, але під час випробувань виявилося, що ATTDS не завжди може виявити ворожу торпеду, а також дає хибне оповіщення, сприймаючи сторонні шуми за торпеди.

Американський флот вирішив покластися на вже відомі рішення — посилення бортів та дна кораблів, системи відводу торпед від цілей, а також швидкострільні артилерійські установки.

У той же час німецька компанія Atlas Elektronik спільно з військовими Німеччини активно випробувує свою систему, яка складається з сонарного комплексу TDCL і торпеди SeaSpider. Розробники стверджують, що захист здатний виявляти будь-який тип торпед, а також ефективно відрізняє сторонні шуми від звуків, які характерні для торпед. Німецький флот поки перебуває на стадії оцінки нового озброєння.