Адвокат: Обвинувачений у «справі Хізб ут-Тахрір» політвʼязень Джеппаров сидить в одній камері з хворими на СНІД та туберкульоз

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Адвокат: Обвинувачений у «справі Хізб ут-Тахрір» політвʼязень Джеппаров сидить в одній камері з хворими на СНІД та туберкульоз

Джеппарова Зарина / Facebook

Обвинувачений у «справі Хізб ут-Тахрір» політвʼязень Арсен Джеппаров, якого утримують в Ростовському СІЗО, перебуває в одній камері з хворими на СНІД і туберкульоз. Про це написав у Facebook адвокат політвʼязня Айдер Азаматов. Він повідомив, що надіслав скаргу на умови утримання до генеральної прокуратури Росії та заяву на імʼя російського омбудсмена.

«Сьогодні надіслав низку скарг до Генеральної прокуратури Росії, в Прокуратуру Ростовської області, в Громадську спостережну комісію (ГСК) в Ростові-на-Дону та Ростовській області, в ГУ ФСВП в Ростовській області і заяву на імʼя уповноваженого з прав людини в РФ Москалькової Т. Н. щодо ситуації з Арсеном Джеппаровим, якого наразі утримують у СІЗО-1 м. Ростова-на-Дону в нелюдських умовах з громадянами, які, за словами самого Арсена, мають захворювання ВІЛ, СНІД, туберкульоз та інші важкі форми», — заявив Азаматов.

Адвокат Джеппарова сподівається, що порушені права українського політвʼязня будуть відновлені хоча б у СІЗО і його переведуть в камеру з нормальними умовами утримання.

Що таке «Хізб ут-Тахрір»?

Міжнародна ісламська політична організація, заснована в 1953 році у Східному Єрусалимі. Вона виступає за відновлення справедливого ісламського способу життя та ісламської держави (халіфату). У Росії ця організація визнана терористичною і заборонена з 2003 року.

  • Нагадаємо, Арсен Джеппаров, Рефат Алімов, Емір-Усеїн Куку, Муслім Алієв, Інвер Бекіров і Вадим Сірук були затримані російськими силовиками в лютому-квітні 2016 року в Ялті. Їх звинувачують нібито в причетності до забороненої в Росії ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір». Російський військовий суд розглядав ялтинську «справу Хізб ут-Тахрір» на виїзних засіданнях в окупованому Сімферополі, після чого заарештованих кримських татар етапували в Ростов-на-Дону.
  • У Теймура Абдуллаєва, якого заарештували в 2016 році після хвилі обшуків у Криму і підозрюють у тероризмі за участь в організації «Хізб ут-Тахрір», погіршився стан здоровʼя. У нього підозрюють запалення лицевого нерву.
  • У російському місті Аксай 27 березня трьох активістів «Кримської солідарності» — Ремзі Бекірова, Владлена Абдулкадирова і Османа Аріфмеметова побили під час затримання.
  • В анексованому Криму російська влада хоче відкрити «центр реабілітації», щоб «духовно перевиховати» кримських татар і мусульман, нібито причетних до релігійної організації «Хізб ут-Тахрір».