Суддя Санін: Рішення про незаконність націоналізації ПриватБанку може стати підставою для позовів проти конкретних осіб

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Суддя Санін: Рішення про незаконність націоналізації ПриватБанку може стати підставою для позовів проти конкретних осіб

Рішення Окружного адмінсуду про незаконність націоналізації ПриватБанку цілком може стати підставою для нових позовів проти конкретних осіб, які приймали ключові рішення про націоналізацію. Про це theБабелю заявив суддя-спікер Окружного адмінсуду Богдан Санін.

«Якщо говорити з юридичної точки зору, ініціювання будь-яких інших судових процесів цілком ймовірно і це матиме наслідки. Але вони залежатимуть він юридичної позиції та цілі», — зазначив Санін.

Він додав, що рішення у справі про націоналізацію ПриватБанку набуде чинності або після рішення апеляційного суду, або якщо не буде подана апеляційна скарга.

У цілому, рішення закрите та не підлягає оприлюдненню.

«Ви не матимете можливості ознайомитися з текстом рішення з двох причини. Перша причина — таке рішення зʼявляється не відразу, а протягом певного часу. І друга причина, а в цій ситуації вона головна, це рішення прийнято в закритому режимі, на закритому судовому засіданні, тому доступ до цього рішення буде закритий. У звʼязку з цим інформацію ви можете дізнатися безпосередньо у учасників справи», — сказав Санін.

У суді також сказали, що Нацбанк і Кабмін не надали достатніх доказів неплатоспроможності ПриватБанку.

«Таке рішення ухвалено в звʼязку з тим, що відповідачі не довели правомірність віднесення банку до неплатоспроможного. Суд задовольнив позивні вимоги в повному обсязі, зокрема визнано протиправним та скасовано договір купівлі-продажу банку від 2016 року», — зазначив суддя-спікер.

  • Окружний адміністративний суд Києва, розглянувши на судовому засіданні справу за позовом Ігоря Коломойського до Національного банку (НБУ), Кабінету міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, визнав протиправними рішення відповідачів, наслідком яких стала націоналізація ПАТ «КБ «ПриватБанк», і визнав нечинним з моменту укладення договір купівлі-продажу державою акцій ПриватБанку.
  • Президент Петро Порошенко вважає, що скасування рішення про націоналізацію ПриватБанку і повернення його попереднім власникам загрожує країні дефолтом та новою економічною кризою.
  • ПриватБанк був націоналізований 21 грудня 2016 року — Міністерство фінансів купило 100% акцій банку за 1 грн. За даними НБУ, станом на 21 грудня Ігор Коломойський володів безпосередньо 41,6% акцій банку, ще 16,5% — опосередковано через компанію Triantal investments LTD. Геннадій Боголюбов прямо та опосередковано володів 41,5% акцій банку. Власником 2,7% акцій банку був голова правління Олександр Дубілет.