У Німеччині почали судити 92-річного екс-охоронця СС. Чоловіка звинувачують у причетності до 5230 вбивств

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Гамбурзі (Німеччина) розпочався судовий процес над 92-річним колишнім охоронцем концентраційного табору Штуттгоф, який у складі військ СС ніс службу з серпня 1944 року до квітня 1945-го.

Як повідомляє Reuters, за версією слідства Бруно Д., якому на той час було 17—18 років, причетний до 5 230 вбивств вʼязнів, переважно євреїв.

Екс-охоронець зізнався прокурорам, що знав про газові камери та бачив тіла, які переносили в крематорій. За його словами, він був «лише маленьким гвинтиком у машині вбивства», який можна було легко замінити у разі непокори наказам.

«Я не знав, чому вони [вʼязні] були там. Я знав, що це були євреї, які не чинили ніяких злочинів», — сказав Бруно Д., додавши, що не був нацистським фанатиком.

Штуттгоф (Stutthof) був створений у 1939 році на території окупованої Третім рейхом Польщі поблизу села Штутово, на сході від Гданська. За роки війни у цей табір потрапили близько 110 тисяч увʼязнених, з яких близько 65 тисяч загинули. Крім медичних експериментів, у таборі виробляли мило з людських тіл. Зараз табір є музеєм.