У Києві зʼявиться «ґендерний паспорт» для забезпечення рівних прав киян

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Київська міська державна адміністрація (КМДА) ініціює створення «Ґендерного паспорта м. Києва». Про це йдеться на сайті КМДА.

Цей інформаційний інструмент буде застосовуватись для моніторингу стану забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

«Ґендерний паспорт» дозволяє дослідити ступінь рівності у доступі до ресурсів, роботи, економічних, освітніх, фінансових, соціальних послуг, повноважень щодо прийняття рішень, контролю над активами, станом дотримання прав і свобод», — розповіла заступник голови КМДА Марина Хонда.

«Ґендерний паспорт» дозволить збирати й аналізувати статистичну інформацію, розробляти та поступово удосконалювати як індикатори, так і саму методологію оцінки стану забезпечення рівних прав та можливостей киян.

Мета створення «Ґендерного паспорту»

  • оцінити становище жінок та чоловіків, визначити особливості та особливі потреби щодо захисту їхніх прав;
  • визначити специфіку потреб вразливих верств населення з десегрегацією на жінок та чоловіків;
  • проаналізувати потреби жінок та чоловіків у різних сферах гуманітарного простору (освітні та медичні потреби, соціальні послуги і соціальний захист);
  • проаналізувати рівень фінансового забезпечення потреб жінок та чоловіків у різних сферах;
  • проаналізувати питання наявності та ефективності заходів з протидії домашньому насильству та торгівлі людьми.

У КМДА уточнили, що «Ґендерний паспорт» працює на основі акумулювання, обробки й аналізу статистичної інформації, даних опитувань, самооцінок респондентів, вторинного аналізу інформації з інших джерел.

Наразі «Ґендерний паспорт м. Києва» на стадії розробки. Створюється робоча група у складі профільних управлінь КМДА, депутатів Київради, представників НГО (ГС «Українські жінки», ГС «Спілка жінок України», ГО «Бюро суспільного розвитку»), науково-дослідних інститутів, ЗМІ тощо.