«Наші Гроші»: Верховний суд відхилив претензії НАБУ до оборудок Міноборони з «Трейд Коммодіті» і «Геус-груп»

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Верховний суд залишив без задоволення касаційні скарги Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і Державної аудиторської служби (ДАСУ) у справі про скасування вимоги аудиторів до Міноборони стягнути з паливного ТОВ «Трейд Коммодіті» 149,34 млн грн і з продуктового ТОВ «Геус-Груп» 1,31 млн грн збитків. Про це йдеться в судовій постанові, пишуть «Наші Гроші».

Йдеться про перевірку ДАСУ закупівель Міноборони, яка відбулась на виконання звернень народних депутатів і ГО «Центр протидії корупції».

Ревізія проходила в період з початку 2015 року і до завершення звітного періоду 2016 року. Перші висновки аудиторської перевірки зафіксували в акті від лютого 2017 року. Після отримання Міністерством оборони заперечень 9 березня аудиторська служба звернулась до силовиків із листом, у якому повідомила про виявлені порушення законодавства та вимагала їх усунути.

У поясненнях аудитори зазначили, що для виправлення порушення потрібно примусово стягнути з ТОВ «Геус-Груп» 1,31 млн грн — саме такою була сума завищення вартості продуктових наборів за договором, а з ТОВ «Трейд Коммодіті» — 149,34 млн грн за незаконне підвищення вартості палива шляхом укладення додаткових угод у межах 14 контрактів протягом 2016 року.

Міноборони вдалося оскаржити ці вимоги в судовому порядку. Вони зазначили, що «Трейд Коммодіті» обґрунтовано підвищувало ціну на паливо відповідно до коливань цін на ринку — не більш ніж на 10%. А «Геус-Груп» під час тих торгів нібито припустилася «технічних помилок у каталозі продуктів харчування», зазначивши хибну кількість грамів продукту на порцію.

Після чого армійці звинуватили ДАСУ у «порушенні порядку проведення ревізії».

Дослідивши матеріали справи, колегія Касаційного адміністративного суду спростувала усі аргументи ДАСУ та НАБУ і залишила без змін висновки судів нижчих інстанцій.

Суд пояснив, що законодавство не передбачає, якими саме документами має бути підтверджено коливання цін на товари, і, таким чином, відкинув доводи скаржників. Щодо «Геус-Груп» суд зауважив, що ні ДАСУ, ні НАБУ, залучене до участі у справі як третя особа, не надали обґрунтувань про допущені судами попередніх інстанцій порушення норм матеріального чи процесуального права в частині висновків, що стосувалися цієї компанії.

  • Журналісти-розслідувачі зʼясували, що три потужні громадські організації з тисячами персоналу, які проводили соціальні опитування та збирали особисті дані виборців, повʼязані з оточенням президента Петра Порошенка.
  • 25 лютого у журналістів Bihus.Іnfo вийшло розслідування, в якому йшлося про те, що син заступника секретаря РНБО Олега Гладковського є одним з організаторів схем із розкрадання в оборонному комплексі. Ці схеми нібито принесли бенефіціарам щонайменше 250 млн грн, а серед фірм, які в них брали участь, називають колишній завод Петра Порошенка. Після широкого розголосу президент звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони.
  • Колишній в. о. голови Державної фіскальної служби (ДФС) Мирослав Продан має дві вілли в турецькому місті Бодрум, будинок під Києвом і елітну квартиру в центрі столиці. Уся нерухомість оформлена на сестру та кума Продана.