Масі Найєм: Нападник на активіста Сергія Стерненка втік з України. Його місцеперебування невідоме

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Масі Найєм: Нападник на активіста Сергія Стерненка втік з України. Його місцеперебування невідоме

Сергій Стерненко / Facebook

Олександр Ісайкул, який напав 24 травня 2018 року на голову громадської організації «Небайдужі» і одеського активіста Сергія Стерненка, втік з України. Про це пише у Facebook юрист Масі Найєм.

«При цьому правоохоронці не вжили заходів для того, щоб чоловік, який намагався вбити Сергія, не зміг втекти. Маю велику надію, що за це буде відповідати конкретна посадова особа у правоохоронних органах», — пише Найєм.

Цю інформацію theБабелю підтвердив і сам Стерненко, також він уточнив, що йому стало відомо про те, що його нападник втік з України, ще місяць тому, однак поліція цим не цікавилась.

«Майже за рік слідства Олександру Ісайкулу так і не повідомили про підозру, натомість нападник, як і я, отримав статус потерпілого, а потім і державну охорону, в якій мені поліція відмовляла», — розповів потерпілий активіст.

Стерненко вважає, що Ісайкул втік, щоб уникнути кримінальної відповідальності.

Справа Стерненка

Загалом на Сергія Стерненка було скоєно три напади. Наприкінці травня 2018 року в Одесі на Фонтанській дорозі двоє невідомих напали на активіста Сергія Стерненка, коли той повертався додому з дівчиною. Зав’язалася бійка, Стерненко отримав численні удари по голові, а також ножове поранення руки, а сам встиг вдарити одного із нападників ножем. Від отриманої травми чоловік помер до прибуття швидкої допомоги. Його спільник з місця події втік. Це був уже третій замах на активіста за три місяці.

1 травня 2018 року в одеського активіста стріляли і влучили гумовою кулею в шию. Нападника з допомогою перехожих затримав сам Стерненко. Перший напад стався 7 лютого 2018 року, тоді активіст отримав декілька ударів по голові, а також різану рану руки.

Ці справи обʼєднали і в грудні 2018 року їх офіційно передали розслідувати до центрального апарату Служби безпеки. Але попри це, статус підозрюваного у цій справі отримав лише Баймукашев Абзал, який стріляв у Стерненка.