Голова ЦВК: Дільниці зачиняються о 20:00. Виборці всередині мають час тільки отримати бюлетень і проголосувати

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Виборчі дільниці зачиняються о 20:00, а усім, хто залишається всередині, відведено час лише на отримання бюлетеня та процедуру голосування. Це у Facebook пояснила голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпарчук.

Голова ЦВК звернула увагу, що на 21 квітня припадають кілька релігійних свят. Попри це, згідно з законодавством, голосування на дільницях буде проведено винятково з 8 години ранку і до 20 години вечора, і тому треба планувати день, щоб встигнути проголосувати.

Вона пояснила, що за 5 хвилин до 20 години голова ДВК оголошує про закінчення голосування. «Виборці, які на 20 годину прийшли до дільниці для голосування, мають право проголосувати, тому для цього один із членів комісії о 20 годині підходить до входу та запрошує всіх виборців, які ще не проголосували, зайти у приміщення та зачиняє двері», — пояснила вона.

Сліпарчук додала, що в такому разі виборець може перебувати в приміщенні для голосування протягом часу, необхідного лише для отримання бюлетеня та голосування.

При цьому голова ЦВК додала, що оскільки після закриття дільниці виборча комісія має певні обовʼязки щодо проведення засідання та підрахунку голосів, потрібно поважати роботу членів комісії.

  • 9 квітня головний рабин України та Києва Моше Реувен Асман закликав ЦВК продовжити роботу деяких виборчих дільниць у день другого туру виборів президента у звʼязку зі святом Песах.
  • 10 квітня голова ЦВК Тетяна Сліпарчук заявила, що сумнівається у можливості продовжити час голосування у другому турі президентських виборів 21 квітня, про що просив головний рабин України Моше Реувен Асман.
  • Пізніше Моше Реувен Асман розповів, що можна увійти на виборчу дільницю до 20.00 і залишатися там до закінчення свята о 20:54, тобто до появи зірок.