У Північній Македонії пройшли перші президентські вибори після того, як країна змінила назву

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

У Північній Македонії пройшли шості вибори президента з моменту здобуття незалежності в 1991 році та перші відтоді, як країна змінила назву. Про це пише видання Balkan Insight.

У день виборів у країні працювало 3 480 виборчих дільниць, на яких могли проголосувати 1,8 млн громадян. За виборами стежили 3 100 місцевих спостерігачів і 420 представників міжнародних організацій, насамперед ОБСЄ. Претендентів на посаду президента було троє: кандидат від правлячої партії Стево Пендаровскі, Гордана Силяновська-Давкова від націоналістичної опозиції і Блерім Річка, кандидат від двох партій етнічних албанців.

Державна виборча комісія повідомила про явку виборців 39,7% за півгодини до закінчення голосування. Але щоб другий тур був визнаний дійсним, необхідна явка має складати принаймні 40% виборців. Про це пише TRT World.

«Я прийшла голосувати з почуття обовʼязку, але я не думаю, що в цьому є якийсь сенс. Для нас, простих смертних, це нічого не змінить», — говорить 53-річна медсестра зі Скопʼє Павлина Гошева.

Багато виборців розчаровані, як вони вважають, корумпованою політичною системою, і деякі спостерігачі говорять, що на голосування може не прийти потрібна кількість виборців.

Згідно з останніми опитуваннями, за спільного кандидата найбільшої македонської та албанської партій Пендаровського готові проголосувати 27% виборців, за його опонентку Силяновську-Давкову — 23%, за Блеріма Реку – 11%.

  • Нагадаємо, Македонія змінила назву на Республіку Північна Македонія на вимогу сусідньої Греції з метою пришвидшити власний вступ у Європейський Союз та Північноатлантичний альянс (НАТО).
  • Президент Республіки Північна Македонія Гьорге Іванов відмовляється підписувати закони, які ухвалив парламент. Так він протестує проти перейменування країни, що відбулося два місяці тому.
  • 29 членів НАТО підписали угоду про вступ Македонії до альянсу. Цей крок здійснили після історичної угоди між Македонією та Грецією, яка нормалізувала відносини між сусідами.
  • Десятки тисяч греків 20 січня вийшли на протест в Афінах проти угоди з Македонією про нову назву республіки. В акції брали участь не менше 100 тис. людей, поліція нарахувала 60 тис. мітингувальників. Між правоохоронцями й учасниками акції відбулися зіткнення, внаслідок яких постраждали девʼять працівників поліції.