У Грузії понад 40 людей постраждали під час зіткнень з поліцією, влада відкликала спецназ. Що сталося?

Автор:
Олена Мельник
Дата:
У Грузії понад 40 людей постраждали під час зіткнень з поліцією, влада відкликала спецназ. Що сталося?

Mirian Meladze / Anadolu Agency / Getty Images

Мешканці чеченського села Дуісі у Панкіській ущелині в Грузії виступили проти будівництва малої гідроелектростанції біля села Біркіані на річці Алазані, яке влада планувала розпочати напередодні. Протест призвів до зіткнення місцевих жителів із поліцією, повідомляє «Кавказ. Реалії». Внаслідок бійки постраждали понад 40 осіб з обох сторін.

Що сталося?

На акцію протесту 21 квітня зібралися близько 300 жителів Панкіської ущелини. Протягом дня ситуація в регіоні загострювалася кілька разів. Між учасниками акції та поліцією періодично відбувалися зіткнення. Маніфестанти кидали в силовиків палиці та каміння. У відповідь поліція застосовувала сльозогінний газ і гумові кулі, пише «Новини-Грузія».

Під час зіткнень поліції з протестувальниками постраждали понад 40 осіб, 20 з них — це правоохоронці. Серед постраждалих, яким знадобилася медична допомога, також є журналісти. Крім того, було пошкоджено понад 10 автомобілів, три машини повністю згоріли.

Чому почалися протести?

Мешканці побоюються, що будівництво ГЕС негативно вплине на навколишнє середовище, і вони будуть змушені покинути свої будинки. Влада заявляє, що ГЕС потужністю 5 мВт не може негативно впливати на навколишнє середовище і створювати загрозу для місцевих жителів.

Що вирішила влада?

Після переговорів з учасниками акції міністр внутрішніх справ Грузії Георгій Гахарія відкликав спецназ і заявив, що будівництво ГЕС почнеться тільки в разі згоди 90% населення. Також він пообіцяв, що до відповідальності будуть притягнуті всі учасники акції, які нападали на поліцейських.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що уважно стежить за подіями в Панкіській ущелині.

«Я готова, в межах своєї компетенції, зробити все, щоб захистити законні інтереси як держави, так і кожної людини. Єдиний шлях — це угода», — написана вона у Facebook.