Вибори в Північній Македонії: у другий тур виходять Пендаровські від провладної партії та Сіляновська-Давкова від опозиції

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Вибори в Північній Македонії: у другий тур виходять Пендаровські від провладної партії та Сіляновська-Давкова від опозиції

Husamedin Gina / Anadolu Agency / Getty Images

У другий тур виборів президента в Північній Македонії виходять кандидат від владної коаліції Стево Пендаровські та кандидатка від правоцентристської опозиції Ґордана Сіляновська-Давкова. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

За соціал-демократа Пендаровського проголосували 42,8%, за Сіляновську-Давкову — 42,2% виборців. Різниця між ними становить не більш ніж пʼять тисяч голосів.

Явка на виборах у першому турі склала 41% — при мінімальних 40%, щоб вибори в Північній Македонії вважалися успішними. Якщо у другому турі явка буде меншою, вибори проводитимуть ще раз, а тимчасовим главою держави буде спікер парламенту.

Другий тур виборів у Північній Македонії призначили на 5 травня.

  • 21 квітня в Північній Македонії пройшов перший тур шостих виборів президента з моменту здобуття незалежності в 1991 році та перших після того, як країна змінила назву. У день виборів у країні працювали 3 480 виборчих дільниць, на яких могли проголосувати 1,8 млн громадян.
  • Македонія змінила назву на Республіку Північна Македонія на вимогу сусідньої Греції з метою пришвидшити свій вступ у Європейський Союз та Північноатлантичний альянс (НАТО).
  • 29 членів НАТО підписали угоду про вступ Македонії до альянсу. Цей крок здійснили після історичної угоди між Македонією та Грецією, яка нормалізувала відносини між сусідами.