Юлія Тимошенко вимагає дати новому президенту змінити уряд

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Юлія Тимошенко вимагає дати новому президенту змінити уряд

Олександр Прокопенко / БЮТ

Лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявляє, що Верховна Рада має дозволити новообраному президенту сформувати новий уряд, не чекаючи проведення парламентських виборів. Про це вона заявила під час засідання Погоджувальної ради 22 квітня.

«Якщо у цього парламенту залишилась хоч крапля совісті, треба дати можливість сформувати новий уряд, який буде жити в абсолютно нових цілях і завданнях. Це буде означати, що невідкладні зміни мусять розпочатися сьогодні, а не завтра, післязавтра або через півроку. І парламент мусить у цьому відіграти важливу роль», — сказала вона.

Тимошенко наполягає, що парламент «має стати на захист суверенітету України, нашої сили у протидії агресору».

«Треба негайно дати можливість новому президенту поміняти силовиків, генерального прокурора, голову Служби безпеки, міністра оборони для того, щоби чітко подивитися, чи новий президент має політичну волю зі своїми новими силовиками притягнути всіх представників чинної влади, які були замішані в корупції за п’ять років, до кримінальної відповідальності», — заявила нардеп.

Які повноваження у президента?

Зміна президента автоматично не веде до звільнення Кабміну, оскільки майже всіх членів уряду призначають на посаду нардепи голосуванням у Верховній Раді за поданням прем’єр-міністра. Виняток — міністр оборони та міністр закордонних справ. Кандидатів на ці дві посади на розгляд парламенту подає президент.

Президент не має права звільняти міністрів, це — виняткове повноваження Верховної Ради.

Премʼєр-міністра призначає на посаду також Верховна Рада за поданням президента. Кандидатів главі держави пропонує коаліція депутатських фракцій у парламенті, до якої входить більшість нардепів від конституційного складу Верховної Ради.

  • Центральна виборча комісія вже опрацювала 97,68% електронних протоколів. За цими даними, Володимир Зеленський набрав 73,14% голосів. Петра Порошенка підтримали 24,53% виборців.