Теракти на Шрі-Ланці: відповідальність за вісім вибухів взяло на себе ісламістське угруповання, повʼязане з «Аль-Каїдою»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Відповідальність за вісім вибухів у Шрі-Ланці взяло на себе ісламістське угрупування «Джамаат ат-Таухіда аль-Ватанія» («Національне єднання»), повʼязане з міжнародною терористичною організацією «Аль-Каїда». Про це повідомляє телеканал Al Arabiya.

Ніяких даних про це угрупованню телеканал не приводить. Також не вказуються конкретні мотиви терористичних атак.

Як повідомляє AFP, уряд країни з півночі 22 квітня запровадив надзвичайний стан.

Скільки він триватиме, поки невідомо.

Хто такі «Джамаат ат-Таухіда аль-Ватанія»?

Угруповання, яке також називають «Армією єдинобожжя та джихаду», салафітським бойовим крилом міжнародної терористичної організації «Аль-Каїда», яке було створено в 1999 році. Лідер «Джамаат ат-Таухіда» — Абу Мусаба аз-Заркаві. Спочатку ісламісти воювали проти Йорданії, але після початку війни в Іраку в 2001 році почали брати участь у багатьох військових конфліктах на Близькому Сході. Угрупуванню також приписують створення бойової групи «Ансар аль-Іслам», яка діє в Північному Курдистані. Зараз «Джамаат ат-Таухіда» має широку мережу в усьому світі, яка співпрацює з «Ісламською державою». Мета угруповання — створення ісламського світу та знищення всіх, хто не схилився перед Аллахом. У понятті ісламістів, знищенню також підлягають шиїти. «Джамаат ат-Таухіда» стала відома завдяки відео з обезголовленням іноземних заручників, а також своїй тактиці ведення міських боїв із застосуванням бійців-смертників на «шахідомобілях».