В ООН мають голосувати за резолюцію про визнання зброєю сексуального насильства на війні. США можуть накласти вето

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

США можуть заблокувати ухвалення резолюції Організації Обʼєднаних Націй про визнання сексуального насильства на війні зброєю. Про це пише The Guardian.

Причина — у лексиці щодо репродуктивного та сексуального здоровʼя, пише видання з посиланням на старшого офіційного представника ООН і європейських дипломатів.

У чернетці резолюції йдеться, серед іншого, про те, що постраждалі від сексуального насильства мають отримати допомогу в клініках із планування сімʼї. Останні кілька місяців в адміністрації Трампа наполягали на тому, що США не підтримає будь-яку резолюцію з риторикою на підтримку абортів. Також представникам США не подобається слово «гендер», у чому вони бачать лібералізацію щодо прав трансгендерних людей.

Крім цього, США погрожують відкликати свій голос за резолюцію про сексуальне насильство, яка була ухвалена 2013 року.

У драфті резолюції спірне висловлювання вжите лише один раз, пише видання.

«...Закликає органи ООН та донорів надавати недискримінаційні та комплексні медичні послуги, включаючи сексуальне та репродуктивне здоровʼя, психосоціальну, правову та матеріальну підтримку й інші багатосекторні послуги для осіб, які пережили сексуальне насильство, з урахуванням специфічних потреб осіб із інвалідністю», — наводить частину тексту резолюції The Guardian.

Європейські країни на чолі з Німеччиною, Великою Британією та Францією наполягають, що таке формулювання має залишитися в резолюції.

Резолюцію мають розглядати у вівторок, 23 квітня.