Рішення про ПриватБанк: Судді кажуть про тиск і просять відкрити справу проти президента, міністра юстиції та голови Нацбанку

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Судді колегії, яка визнала незаконною націоналізацію ПриватБанку, заявили про тиск влади та втручання в їхню діяльність. Вони звернулись до голови Вищої ради правосуддя, до керівництва Генеральної прокуратури та Державного бюро розслідувань.

Про це повідомляє прес-служба Окружного адміністративного суду Києва.

Судді просять розпочати досудове розслідування проти президента Петра Порошенка, міністра юстиції Павла Петренка та голови Національного банку Якова Смолія, відкривши проти них кримінальне провадження. Також вони рекомендують поставити перед парламентом питання про ініціювання процедури імпічменту.

«Як зазначають судді у своїх заявах, керівництво держави, коментуючи їхнє рішення про визнання незаконною націоналізацію ПриватБанку, зробило заяви, що є прямою погрозою судовій системі України, посяганням на її незалежність і неупередженість», — зазначають у прес-службі.

Судді вважають, що заяви президент, голова НБУ та міністр юстиції зробили з метою тиску на склад суду. Це, на їхню думку, має ознаки вчинення злочину — втручання в будь-якій формі в діяльність судді, вчинене особою з використанням свого службового становища (частина 2 статті 376 Кримінального кодексу).

Також судді колегії вважають, що дії представників влади були спрямовані «на узурпацію судової гілки влади, встановлення над нею тотального контролю з метою підкорення власній волі», що суперечить Конституції. Це є злочином згідно з частиною 1 статті 109 КК — дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади.

  • Президент Петро Порошенко під час зустрічі з представниками бізнесу 15 квітня заявив, що відмова від націоналізації ПриватБанку матиме серйозні економічні наслідки.
  • У НБУ заявили, що оскаржать рішення про незаконну націоналізацію ПриватБанку. Вони хочуть, щоб Рада з фінансової стабільності звернулась до Ради національної безпеки та оборони і Кабміну щодо подібних судових практик, які завдають шкоди міжнародному іміджу України.