Спецслужби США розслідували можливу втечу Гітлера в Аргентину. Справу закрили через брак інформації

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Спецслужби США одразу після закінчення Другої світової війни почали вести розслідування про можливу втечу лідера нацистської Німеччини та Третього Рейху Адольфа Гітлера в Аргентину.

Про це йдеться в опублікованому звіті Федерального бюро розслідувань (ФБР).

Документи містять повідомлення від деяких агентів, які стверджували, що бачили Гітлера в Буенос-Айресі (Аргентина). Також американці перевіряли інформацію про те, що лідер Рейху втік до Аргентини на підводному човні разом з 50 нацистами й отримав притулок на ранчо в південній частині Анд, яке йому надали аргентинські високопосадовці.

Джерело назвало шість аргентинських чиновників, які організували притулок для нацистського лідера. Спецслужби проте не змогли знайти підтвердження цієї інформації.

Те, що Гітлерові вдалося сховатися, також стверджував колишній нацистський дипломат і один з керівників окупаційної адміністрації Третього Рейху на території Франції Отто Абец.

Інші агенти надсилали навіть орієнтування на Гітлера. За їх даними, він збрив свої знамениті вуса, а також змінив зачіску.

FBI Records

FBI Records

Також у документах містяться відомості про деяких нацистських злочинців і діячів, які змогли потрапити до Аргентини через «Щурячі стежки». Цю лазівку американці досить ретельно перевіряли.

Врешті-решт розслідування закрили через брак інформації та доказів.

Зазначимо, що теорія про те, що Гітлер втік до Аргентини, досить поширена. На сьогодні можна точно стверджувати лише одне — аргентинський уряд справді тісно співпрацював з нацистами. Золотий запас країни небувалим чином виріс відразу після закінчення війни. В Аргентині неодноразово знаходили схованки зі скарбами Рейху, а ізраїльські спецслужби кілька разів проводили на території країни операції з затримання винуватців Голокосту.