«Самопоміч» пропонує новий закон, який звужує президентські повноваження та розширює премʼєрські. Що в ньому нового?

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Фракція парламенту «Самопоміч» підготувала проект закону «Про президента». Його вже надіслали всім фракціям Верховної Ради для ознайомлення, повідомила theБабелю віце-спікерка парламенту та співавторка документу Оксана Сироїд.

Коментарів від інших депутатів «Самопомочі» поки не отримувала, сказала вона.

Крім цього, законопроект хочуть обговорити з командою майбутнього президента Володимира Зеленського. Про це вона написала у Facebook.

Проект закону забирає в президента низку повноважень і передає значну їх частину премʼєр-міністру. За словами Сироїд, законопроект зовсім «не обмежує» права президента та націлений винятково на те, щоб він відповідально ставився до виконання своїх обовʼязків.

Законопроект планують зареєструвати в Раді після обговорення з депутатами та командою майбутнього президента.

Щоб ухвалити його в такому вигляді, потрібно вносити зміни до Конституції.

Які повноваження пропонують забрати у президента?

У президента пропонують забрати право призначати директора НАБУ та голову Держбюро розслідувань. Ці повноваження хочуть передати премʼєр-міністру. Премʼєру пропонують віддати також керівництво Службою зовнішньої розвідки та розвідувальними органами, що зараз є компетенцією президента.

Службу безпеки пропонують забрати з підпорядкування президента та передати прем’єр-міністру. Голову СБУ зараз призначає та звільняє президент, «Самопоміч» пропонує, щоб це робила за його поданням Верховна Рада.

Премʼєр-міністра зараз призначає президент за поданням коаліції депутатських фракцій, але він може запропонувати і свою кандидатуру. У «Самопомічі» хочуть забрати право президента пропонувати своїх людей на цю посаду, а також на посади міністра оборони та міністра закордонних справ. Йому залишиться або погодити, або відмовитися призначати запропоновану кандидатуру. У разі відмови тимчасових міністрів призначить премʼєр.

Законопроект також передбачає, що Держслужба спеціального зв’язку та захисту інформації буде призначена для забезпечення зв’язку прем’єр-міністра України з керівниками Збройних сил. Зараз служба працює на забезпечення звʼязку між президентом та ЗСУ.

Що про імпічмент?

У законопроекті пропонують змінити процедуру імпічменту президента. Зараз таку пропозицію має подати конституційна більшість депутатів (300 голосів). «Самопоміч» пропонує подання або від генпрокурора, або від депутатської фракції, або від депутатів, кількість яких не менша від найменшої фракції в парламенті.

Як ще достроково усунути президента?

Зараз Верховна Рада за поданням не менш ніж 45 депутатів може створити Тимчасову слідчу комісію, яка вирішить, чи дозволяє стан здоровʼя виконувати президенту свої обовʼязки. «Самопоміч» пропонує, щоб особистий лікар президента міг самостійно дати висновок про неспроможність президента працювати на посаді.

Також у законопроекті прописали нову статтю про перевищення повноважень президентом. За це главі держави може загрожувати від двох до пʼяти років позбавлення волі.

Повний текст законопроекту, який пропонує «Самопоміч», можна почитати тут.

А порівняльна таблиця чинного законодавства з пропонованими змінами тут.