СБУ перевіряє КМІС щодо опитування про можливе відокремлення Галичини від України

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Служба безпеки Львівської області проводить перевірку Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) через опитування про можливе приєднання Галичини до іншої держави чи відокремлення від України. Йдеться про опитування КМІСу «Думки і погляди жителів Галичини: квітень-травень 2019 року». Про це СБУ повідомляє у Facebook.

Працівники СБУ встановили, що в опитуванні є ознаки закликів до посягання на територіальну цілісність і недоторканість України.

Поява опитування про можливий сепаратизм здивувала користувачів у соцмережах. Львівський політолог, керівник громадської організації «Львівська політика» Андрій Вихопень поцікавився в Facebook, хто заплатив соціологам.

Як розповів theБабелю генеральний директор КМІС Володимир Паніотто, це опитування замовило у КМІС видання «Дзеркало тижня», і воно мало на меті виявити ознаки сепаратизму.

«Це опитування «Дзеркала тижня», мова йде про те, щоб вивчати західний сепаратизм. Питання формулювало «Дзеркало тижня», але ми їх коригували, щоб вони були нейтральними з точки зору важливості будь-якої відповіді, щоб не було тиску на респондента. Мостова каже приблизно таке — після подій з Угорщиною сепаратизм може бути не тільки на сході, а й на заході. А держава з її погляду нічого не робить в цьому напрямку, тому вона хоче зробити статтю, щоб звернути увагу на цю проблему і її вирішувати», — зазначив Паніотто в коментарі.

Генеральний директор КМІС також зазначив, що аналогічне опитування проводилося у 2014 році, тільки на сході країни. І додав, що в інституті не очікували такої реакції від правоохоронних органів.

«Телефонували з Львівської СБУ, до нашого офісу в Києві приходили вже з СБУ. Вони поки що вивчають цю ситуацію. Я не знаю, чим ця історія, власне, закінчиться. Яким чином можна щось вивчати, якщо не ставити такі питання, от як вивчати тоді стан сепаратизму?» — зазначив Володимир Паніотто.