Справа Гандзюк: п’ятеро нападників визнали провину і почали давати свідчення

Автор:
Олена Мельник
Дата:

П’ятеро підозрюваних у справі про вбивство активістки Катерини Гандзюк визнали свою провину і почали давати викривальні свідчення. Про це theБабелю повідомив речник Генеральної прокуратури Андрій Лисенко.

Йдеться про Сергія Торбіна, Микиту Грабчука, Володимира Васяновича, Вʼячеслава Вишневського та Віктора Горбунова.

«Вони визнали свою винуватість у вчинені інкримінованих їм злочинів», — сказав Лисенко.

Після цього їм змінили раніше повідомлену підозру на нову. Зараз у них залишилась частина 2 статті 28, частина 2 статті 121 Кримінального кодексу, тобто умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене за попередньою змовою.

«Крім цього вони дають повні свідчення про події, які мають значення для кримінального провадження, в тому числі і викривальні свідчення щодо своєї участі в злочині, а також участь у цьому злочині інших осіб. Також продовжують активно сприяти слідству у викритті та кримінальному переслідуванні організаторів та інших співучасників цього злочину», — сказав Лисенко.

Про кого саме свідчать підозрювані та що нового розказали правоохоронцям, у прокуратурі не повідомляють, посилаючись на таємницю слідства.

  • Раніше адвокат Масі Найєм зазначив, що зміна кваліфікації злочину — «це наслідок незадовільної роботи поліції, яка поховала збір доказів і першу стадію допитів підозрюваних».
  • «Ми не погоджуємося з таким рішенням і вважаємо, що якби в Катю, наприклад, стріляли, то кваліфікація була б очевидною — убивство. Хоча імовірність померти від літра кислоти навіть більша. Навіть якщо допустити, що виконавці не усвідомлювали цього, це точно розуміли Мангер і Торбін», — сказав Найєм.
  • 31 липня 2018 року на радницю міського голови Херсона Катерину Гандзюк вилили близько літра кислоти. Вона отримала хімічні опіки 30% тіла. 4 листопада Гандзюк померла в лікарні.
  • Голову Херсонської облради Владислава Мангера слідство вважає замовником убивства Гандзюк. Його захисники через суд намагаються скасувати його статус підозрюваного у справі про вбивство активістки Катерини Гандзюк.