На Шрі-Ланці 40-річний будівельник ціною свого життя врятував парафіян. Він не пустив у церкву терориста-смертника

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

На Шрі-Ланці 40-річний будівельник Рамеш Радж ціною свого життя врятував парафіян, коли в країні прогриміли вісім вибухів, у результаті яких, за останніми даними, загинули понад 350 осіб і понад 500 отримали поранення. Як пише BBC, чоловік не пустив в одну з церков терориста-смертника.

Радж прийшов на службу до Великодня разом з дружиною і двома доньками. Біля входу в церкву він звернув увагу на підозрілого чоловіка з рюкзаком. Його рідні увійшли в церкву, а Радж залишився розпитати незнайомця. Той пояснив, що у рюкзаку камера, якою він збирався знімати богослужіння. Будівельник відповів, що для зйомки необхідний дозвіл і сказав, що не пустить його в будівлю.

За словами дружини Раджа, через кілька хвилин, після того, як вона залишила чоловіка біля входу, пролунав сильний вибух. Люди в паніці почали вибігати з церкви і кликати на допомогу. Через метушню жінка не змогла знайти свого чоловіка і вирушила в лікарню, де незабаром виявила Раджа серед загиблих.

На момент вибуху в церкві перебувало близько 450 осіб. При вибуху загинув лише смертник та Радж, інші люди не постраждали.

  • У день католицького Великодня, 21 квітня, на Шрі-Ланці прогриміли вісім вибухів. Шість вибухів сталися в столиці Коломбо, у трьох церквах і в трьох готелях. Ще два вибухи сталися у передмістях столиці. Всі атаки були спрямовані проти християн та іноземців. Серед загиблих українців немає.
  • 22 квітня в Коломбо пролунав девʼятий вибух. Він стався, коли поліція знешкоджувала вибухівку біля церкви. Трохи раніше поліція повідомила, що на центральній автобусній станції Коломбо виявлено 87 вибухових пристроїв.
  • «Ісламська держава» взяла на себе відповідальність за напади після того, як офіційні особи Шрі-Ланки заявили, що вибухи терористів-смертників були помстою за напади на дві мечеті в Новій Зеландії в березні, де загинули 50 осіб.
  • Спецслужби Індії та США кілька разів попереджали владу Шрі-Ланки про можливі теракти, а також передавали списки підозрюваних.
  • Президент Шрі-Ланки Маїтріпала Сірісена заявив, що звільнить керівників усіх спецслужб країни, оскільки вони не змогли запобігти нападам. Він зазначив, що працівники спецслужб отримали повыдомлення про ймовірність нападу від розвідки іноземної держави, але не повідомили йому про це. «Були б ужито відповідних заходів», — додав президент.