НАБУ почало розслідування проти «Кінокварталу» Зеленського

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Національне антикорупційне бюро розслідує можливу розтрату компанією «Кіноквартал», яка належить обраному президентом Володимиру Зеленському, отриманих від Державного агентства з питань кіно коштів. Про це сказав директор НАБУ Артем Ситник у відповідь на питання під час засідання антикорупційного комітету Верховної Ради.

За словами голови громадської організації «Союз добровольців» Максима Назарука, «Кіноквартал» відзняв фільм «Я, Ти, Він, Вона». Держкіно профінансувало фільм на 49%.

«У законі про кінематографію і 803-й постанові Кабміну чітко зазначені підстави, на яких Держкіно може фінансувати національний фільм. Там чітко визначено: національний фільм, оригінальна версія звукового ряду українською або кримськотатарською мовою. Фільм був знятий російською мовою, з приводу чого ми звернулися до НАБУ», — сказав Назарук.

За його словами, суд зобовʼязав НАБУ відкрити за даним фактом кримінальне провадження. «Рішення суду виконано, виробництво зареєстровано», — відповів Ситник.

Він додав, що з приводу фінансування згаданого фільму до НАБУ звернулися близько десяти не повʼязаних між собою громадських організацій.

«На той момент ми провели аналітичну перевірку цих заяв, тому що там ключовий момент — заподіяння збитків державі, саме цей момент викликає підслідність Антикорупційного бюро. В той час ми цього не встановили, тому реєстрація не відбулася. Враховуючи, що є рішення суду, це провадження зареєстровано, проводиться розслідування», — пояснив Ситник.