Чеське видання вибачилось за статтю про «єврея на чолі українських фашистів», однак змінило лише заголовок

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Чеське видання Český rozhlas вибачилося за статтю про Володимира Зеленського під назвою «Єврей на чолі українських фашистів» авторства Яна Фінгерланда та змінило назву, але не текст. Про це написав прес-центр посольства України в Чеській Республіці у Facebook.

«Відділ новин у відповідь на наш лист змінив повністю неприйнятний заголовок статті та вибачився», — зазначається в заяві прес-служби посольства.

В опублікованому листі чеського видання шеф-редактор Český rozhlas вибачився і зазначив, що вважає заголовок невдалим.

Заголовок «Єврей на чолі українських фашистів» змінено на «Єврей на чолі України».

Зміст публікації керівництво видання вважає «фактично правильним», тому «не бачить причин для видалення тексту з сайту чи запису з аудіоархіву».

«Автор коментаря сподівався, що всі слухачі і читачі зрозуміють іронію, і перш за все, що вони прочитають весь текст, щоб зрозуміти контекст», — зазначив у листі шеф-редактор видання Петр Шебата.

Про що йдеться у статті?

У ефірі чеської радіостанції Český Rozhlas Plus оглядач Ян Фінгерленд назвав Володимира Зеленського «клоуном». Після чого 23 квітня на їхньому сайті опублікували текстову версію цього радіо-ефіру із заголовком «Єврей на чолі українських фашистів».

«У дусі переможця можна пожартувати, що українці обрали відчайдушного єврейського клоуна просто тому, що спробували все інше і безуспішно», — йдеться в статті.

Загалом більша частина матеріалу присвячена єврейському корінню Зеленського, а також його ймовірним звʼязкам з олігархом Ігорем Коломойським. Зокрема, автор статті акцентує увагу на родині артиста.

«У самого Зеленського єврейські батьки, але він не благочестивий і одружений на українській дівчині», — пише Ян Фінгерланд.