«Нас знищували різні фабрики ботів». Діджитал-стратег Зеленського розказав, як команда бореться з фейками

Автор:
Олена Мельник
Дата:
«Нас знищували різні фабрики ботів». Діджитал-стратег Зеленського розказав, як команда бореться з фейками

Facebook / Команда Зеленського

В інтернеті проти команди Володимира Зеленського працюють три фабрики ботів — по одній з Туреччини, Росії та України. Про це в інтерв’ю «Громадському» розповів керівник діджитал-кампанії Зеленського Михайло Федоров.

Саме для захисту від атак у мережі команда використовує ботів.

«Це не боти, які пишуть коментарі, це чітка система, яка дозволяє миттєво надсилати запит, щоб блокувалися всі боти, які створювалися у FB та YouTube. Їх було мільйон, нас знищували різні фабрики ботів… Я не розумію, як вони генеруються, але чітко розумію, як усе це працює. Йде вкидання на лідера думок певного меседжа, потім це розганяється ботами без аватарок, з аватаркою, без друзів, заходять люди в коменти», — пояснив він.

Для боротьби з фейками команда запустила проект «Зе люди».

«Як альтернативу до цих фабрик ботів ми створили проект «Зе люди». Оголосили, що проти нас запускається багато фейків, які підтримують боти. Нам треба допомога в реакції на ці фейки, щоб ви могли прийти та розповісти свою позицію. Усі, хто хоче, натисніть на одну кнопку і підпишіться на нашу розсилку в чат-боті. Люди заходять на наш сайт, підписуються одним натисканням на нашого чат-бота. Ми кажемо людям: от є такий фейк, зайдіть та відреагуйте, скажіть вашу позицію. Не кажемо, якими словами. Вони заходять і починають писати свою позицію», — розповів Федоров.