Сотні людей прийшли під Верховну Раду з вимогою ухвалити закон про мову

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Сотні людей прийшли під Верховну Раду з вимогою ухвалити закон про мову

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Під Верховною Радою розпочався мітинг за ухвалення парламентарями закону «Про функціонування української мови як державної».

Станом на 10:00 theБабелю повідомили, що під ВР зібралося вже близько тисячі людей. Люди одягнені у вишиванки та загорнені в українські прапори, у багатьох в руках плакати з надписами «Франція — французькою, Україна — українською», «Голосуй за закон про мову», «Мене захистить лише мовний закон», «Мова — це зброя» тощо.

Мітингувальники встановили сцену на площі під Радою. До акції долучився голова Українського інституту національної памʼяті Володимир Вʼятрович, вчений та громадський діяч Ігор Козловський, присутні активісти «Відсічі», «С14».

Мітинг проходить спокійно, за порядком стежать правоохоронці.

Що відбувається?

Парламент розпочав розгляд цього документу ще 28 лютого, але через майже дві тисячі правок досі це не завершив. Депутатам залишилось розглянути менш ніж 100 правок, після чого вони перейдуть до голосування.

У першому читанні «мовний» законопроект ухвалили 4 жовтня 2018 року.

Сьогодні, 25 квітня, Верховна Рада голосуватиме в цілому за даний проект закону.

Про що закон?

За документом, кожен громадянин України зобовʼязаний володіти державною мовою, а держава, зі свого боку, зобовʼязана забезпечити можливості для цього.

Документ зобовʼязує високопосадовців і державних службовців володіти мовою. Українською мовою має відбуватися робоче спілкування, діловодство та документообіг. Українська мова обовʼязкова для науки, культури, книговидання, телебачення і преси, реклами та пошти — але з урахуванням чинних законів.