Соратник президента Кононенко прийшов на допит в НАБУ

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко, близький друг та бізнес-партнер президента Петра Порошенка, прийшов 25 квітня у Національне антикорупційне бюро на допит у справі про масштабну енергетичну аферу. Про це повідомляє кореспондент «Радіо Свобода», який перебуває біля будівлі НАБУ.

Ігор Кононенко прибув до Бюро без адвокатів. Він уникнув відповіді на питання, чи впізнав він свій голос на аудіозаписах, оприлюднених у розслідуванні програми «Схеми» «П. дав добро».

«Я зараз запрошений на співбесіду», — заявив депутат журналістам перед допитом і пообіцяв надати коментарі після його завершення. Вийшовши із НАБУ, Кононенко відмовився коментувати ситуацію журналістам і порадив звернутися до його прес-служби.

Про те, що Ігоря Кононенка 25 квітня чекають у НАБУ на допит, стало відомо напередодні. Дату допиту «Схемам» підтвердили два незалежні джерела в правоохоронних органах.

  • Журналісти програми «Схеми» розповіли про організацію однієї з наймасштабніших афер у сфері енергетики, фігурантом якої є бізнесмен й екс-голова правління компанії «Енергомережа» Дмитро Крючков. У сюжеті розслідування редакція оприлюднила записи телефонних розмов за участю бізнесменів Григорія та Ігоря Суркісів й Ігоря Кононенка — близького друга та бізнес-партнера президента Петра Порошенка. Крім того, редакції програми «Схеми» Крючков письмово повідомив, що від усіх корупційних оборудок сторона Порошенка — Кононенка «отримувала від 50 до 75% прибутків від бізнесу, який був предметом домовленостей». Позиції нардепа у розслідуванні журналістів немає.
  • У відповідь нардеп готує позов до суду на «Радіо Свобода» через це розслідування.
  • 15 квітня Дмитра Крючкова екстрадували з Німеччини, після чого його затримало Національне антикорупційне бюро. 22 квітня він вийшов зі слідчого ізолятора під заставу в 7 млн грн.