«Абсурдний і дестабілізуючий». Як Євросоюз та США відреагували на указ Путіна про видачу російських паспортів мешканцям Донбасу

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Указ президента Росії Володимира Путіна стосовно спрощеної видачі російських паспортів українцям, які проживають на окупованому Донбасі, викликав обурення міжнародної спільноти.

Так, Сполучені Штати назвали рішення Путіна «абсурдним і дестабілізуючим». Про це йдеться в повідомленні посольства США в Україні в Twitter. «Крим — це Україна. Донецьк — це Україна. Луганськ — це Україна. Ми засуджуємо нещодавній абсурдний і дестабілізуючий указ Росії щодо російських паспортів для жителів Донецька і Луганська та підтверджуємо нашу рішучу підтримку суверенітету й територіальної цілісності України», — йдеться в заяві.

З цього приводу також висловився спецпредставник Держдепартаменту США Курт Волкер, який назвав указ Путіна провокацією.

«Донбас — це Україна, і люди там — незалежно від мови, якій надають перевагу, — українці. Нещодавнє рішення Росії щодо видачі паспортів є провокаційним і взяте безпосередньо з «окупаційного плану», воно підриває зусилля, спрямовані на імплементацію Мінських домовленостей та відновлення контролю України над Донбасом», — зазначив він у Twitter.

Новий керівник прес-служби Держдепу США Морган Ортагус назвала дії РФ провокаційною акцією, яка посилює напад на суверенітет та територіальну цілісність України.

Євросоюз назвав указ Путіна ще одним посяганням Росії на суверенітет України.

«Терміни ухвалення такого рішення відразу після президентських виборів в Україні, які продемонстрували сильну прихильність України до демократії і верховенства права, свідчать про намір Росії ще більше дестабілізувати Україну і загострити конфлікт. Європейський союз залишається непохитним у підтримці незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України», — йдеться в заяві.

Також рішення РФ видавати паспорти жителям тимчасово окупованих територій Донбасу засудили глави МЗС Латвії та Литви.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс заявив у Twitter, що це порушує міжнародне право.

«Росія застосовує «найкращі практики», перевірені в грузинських Абхазії та Південній Осетії. Це закінчилося окупацією 20% території Грузії. Це також виявляється у вигляді лабораторії обурливих порушень міжнародного права та введення нового терміна — «паспортизація», поряд із «бордеризацією». Прикро», — написав дипломат.

Зі свого боку, очільник МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що такі дії Кремля ще більше порушують територіальну цілісність України.

«Я засуджую рішення Росії спростити процедуру набуття російського громадянства для жителів східної частини України, контрольованої підтримуваними РФ силами, цей крок ще більше порушує територіальну цілісність України та зусилля щодо імплементації Мінських угод», — написав Рінкевичс у Twitter.

Міністерство закордонних справ Німеччини висловило свою позицію спільно з Францією.

«Разом із Францією ми засуджуємо російський указ, що має на меті полегшити надання російського громадянства населенню частин Східної України. Ці регіони є частиною території української держави. Оголошення Росії суперечить духові і цілям мінських домовленостей. Воно є протилежним до нагально необхідного зараз внеску в деескалацію», — йдеться в Twitter МЗС Німеччини.

Також рішення Кремля щодо спрощеної видачі російських паспортів на окупованому Донбасі засудила посол Франції Ізабель Дюмон.

«Ми засуджуємо рішення Росії щодо спрощеного надання російського громадянства мешканцям Донецька та Луганська. Це рішення суперечить Мінським домовленостям та не сприяє зусиллям, спрямованим на вирішення конфлікту», — пише дипломат.

У Великій Британії також відреагували на заяву Путіна. Вони вважають неприйнятним таке рішення РФ. Про це пише Reuters.

«Це черговий крок у рамках поведінкової моделі Росії, мета якої — створювати загрози безпеці та суверенітету України, а також підірвати її територіальну цілісність. Російські чиновники прагнуть виправдати цей крок, пославшись на гуманітарні міркування. Проте громади, яких вони нібито підтримують, страждають від наслідків конфлікту, який почався і підживлювався Росією та її представниками», — йдеться в заяві МЗС Британії.

На момент публікації новини представництво ОБСЄ в Україні не висловило свою позицію щодо спрощеної видачі російських паспортів українцям, які мешкають на окупованому Донбасі. theБабель надіслав до прес-служби організації запит.