Нацбанк знизив облікову ставку до 17,5% річних. Кредити та депозити стануть дешевшими

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Національний банк вперше за два роки знизив облікову ставку на 0,5% — до 17,5% річних. На сайті НБУ йдеться, що рішення набуде чинності з 26 квітня 2019 року.

Знизити ставку дозволило уповільнення інфляції. У НБУ прогнозують, що за підсумками 2019 року інфляція в Україні знизиться до 6,3% за рік, а до 2020 року дійде до 5%.

Облікова ставка — один з важливих інструментів управління інфляцією. Це відсоток, під який НБУ надає кредити банкам та, відповідно, нижче за який комерційні банки не можуть давати гроші клієнтам. Зниження облікової ставки стимулює людей більше витрачати грошей у конкретний момент, що впливає на зростання цін.

Нагадаємо, у жовтні, грудні 2018 року і в січні, березні 2019 року НБУ не змінював розмір облікової ставки. Вона була на рівні 18%.

  • Національний банк дозволив іноземним юридичним особам-нерезидентам, у тому числі інвестиційним фондам та компаніям з управління активами, відкривати рахунки в українських банках.
  • Кабінет міністрів ухвалив рішення про відкриття банкам доступу до державних реєстрів, завдяки чому фінансові установи тепер зможуть перевіряти особисту інформацію українців, які звертаються до них за кредитами. Тепер банки зможуть уберегти себе від ризиків видачі кредитів неблагонадійним позичальникам. В уряді впевнені, що доступ до держреєстру дозволить зробити кредитування для українців більш дешевим — за рахунок невидачі «проблемних» позик.