Заступник генпрокурора Єнін подав у відставку через «політизацію справи Курченка»

Дата:

Заступник генерального прокурора Євген Єнін пояснив свою заяву про відставку «політизацією» розслідування проти олігарха Сергія Курченка і заявив, що на певному етапі воно пішло врозріз з його життєвими принципами.

Про це він розповів на прес-конференції у Києві.

«З кінця березня як старший групи прокурорів я не давав жодних коментарів щодо так званого «Курченкогейту», щоб не сприяти політизації навколо цього кримінального провадження і щоб максимально забезпечити законність [...]. Я не чинив жодних перешкод у розслідуванні цієї кримінальної справи і в ряді інших [...]. Я відчув, що ситуація, зокрема навколо цього кримінального провадження, у певній мірі штучно політизується, і моїх зусиль для того, щоб зняти цю зайву політизацію, поки недостатньо... Я жодним чином не жертвую своєю карʼєрою, я роблю свій персональний громадянський вибір», — сказав він.

Єнін додав, що його відставка жодним чином не вплине на хід розслідування цієї справи.

  • У березня Євгеній Єнін скасував оголошення підозр «оточенню Порошенка», які проходять у розслідуванні кримінальної справи олігарха-втікача Сергія Курченка. Як пояснив згодом генпрокурор Юрій Луценко, прокурор Костянтин Кулик, який оголошував підозри колишнім і чинним високопосадовцям, порушив процедуру.
  • Пізніше Генеральна прокуратура все ж викликала на допит у справі олігарха Сергія Курченка колишнього главу Адміністрації президента Бориса Ложкіна, екс-главу Нацбанку Валерію Гонтареву та заступника голови Адміністрації президента Олексія Філатова.
  • 26 квітня Євген Єнін написав заяву про відставку.