«30 футбольних полів на хвилину». Учені заявили, що Бразилія стала лідером з вирубки тропічних лісів у 2018 році

Дата:
«30 футбольних полів на хвилину». Учені заявили, що Бразилія стала лідером з вирубки тропічних лісів у 2018 році

CIFOR / Flickr

У 2018 році було вирубано близько 12 млн га лісу в тропічних регіонах світу. Це еквівалентно 30 футбольним полям на хвилину. Минулий рік став рекордним з вирубки пралісів за останні 18 років, йдеться в звіті організації з моніторингу стану лісів Global Forest Watch.

Для точних замірів учені використовували дані супутникового аналізу. Дослідники фіксували всі втрати дерев у тропіках, але основна увага приділялася первинним, або пралісам. Це незаймані джунглі, їхнє знищення вважається незворотнім. У 2018 році була знищена територія пралісів розміром з Бельгію.

«Ми далекі від перемоги в цій битві, — заявила експерт Інституту Френсіс Сеймур. — За останні 18 років стає ясно, що загальна тенденція вирубок, як і раніше, росте».

Лідером з вирубки стала Бразилія. Там за минулий рік було знищено 1,4 млн га. Вирубування дерев лісорубами та скотарями призводило навіть до вторгнення на землі корінних народів, що ставило під загрозу їхнє життя. Вологі тропічні ліси Амазонії — найбільший тропічний лісовий масив у світі, на цій території проживає 30 ізольованих племен корінних народностей. Ці люди складають 1% від 192-мільйонного населення Бразилії.

У 2018 році масові вирубки також зафіксували в Демократичній Республіці Конго (481 га) та Індонезії (340 га). До речі, Індонезія є єдиною країною, де проти незаконної вирубки лісу вжиті заходи державного захисту.

Вирубки також зафіксували в Колумбії (177 га), Болівії (154 га), Малайзії (145 га), Перу (140 га) і Мадагаскарі (95 га).

«З кожним втраченим гектаром ми на один крок наближаємося до страшного сценарію стрімкої зміни клімату. Докладається багато урядових і корпоративних зусиль у боротьбі з обезлісненням, але їх недостатньо», — каже Сеймур.

Головною причиною вирубки тропічних лісів залишається зачистка території для посадки сої, випасу худоби, виробництва пальмової олії, деревини та інших товарів, що продаються у всьому світі.

  • Учені з Колумбійського університету і Університету штату Арізона прогнозують, що глобальне потепління викличе серйозну міграційну кризу. 143 млн осіб можуть покинути свої будинки.
  • На схилах гори Еверест все частіше знаходять тіла загиблих альпіністів. Внаслідок глобального потепління тане льодовик Кхумбу, в якому під товщею снігу і льоду залишаються похованими сотні підкорювачів найвищої точки землі. Загалом на шляху до вершини загинули майже 300 альпіністів.