«Йдемо з невеликим випередженням графіка». ЦВК відповіла на звинувачення Зеленського у затягуванні оголошення результатів виборів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Центральна виборча комісія підводить підсумки голосування в межах встановлених строків і навіть дещо випереджає графік. Про це в ефірі телеканалу «Прямий» заявив заступник голови ЦВК Євген Радченко.

«Є вимоги закону, і ми йдемо навіть з незначним випередженням строку, на який закон нам вказує», — сказав Радченко. Він нагадав, що, згідно з законодавством, у Центрвиборчкому є 10 днів від дня голосування 21 квітня, щоб підвести його підсумки.

«За станом на 25 квітня ЦВК прийняла майже всі протоколи окружних комісій для обробки. Нам залишилося всього три окружні комісії, які заплановані на завтра. Крім того, ще лишилося близько 40 дільничних комісій закордонного виборчого округу, для якого ЦВК виконує функції окружної комісії», — сказав Радченко.

Він також назвав «безпрецедентним» те, що 24 квітня ЦВК прийняла протоколи від понад 100 окружних комісій. Радченко також звернув увагу, що під час підбиття підсумків першого туру виборів понад 40 протоколів надіслали на уточнення, а з другого туру такий протокол поки лише один.

  • Зеленський вважає, що ЦВК затягує офіційне оголошення результатів, щоб Верховна Рада могла призначити інавгурацію після 27 травня. Це, на думку Зеленського, не дозволить йому розпустити парламент.
  • Народний депутат від БПП, заступник голови передвиборчого штабу Петра Порошенка Сергій Березенко заявив, що новообраний президент отримає право достроково розпустити Верховну Раду. Це може відбутися до 27 травня включно — це остання можлива дата, оскільки Конституція забороняє розпускати парламент менш ніж за півроку до виборів нового складу депутатів.