«Я люстрований, але не бачу в цьому нічого поганого». Адвокат Коломойського Андрій Богдан дав інтервʼю «УП» та «Новому времени». Головні тези

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Адвокат бізнесмена Ігоря Коломойського та соратник обраного президента Володимира Зеленського Андрій Богдан дав одне інтервʼю одразу двом виданням — «Українській правді» та «Новому времени». У ньому він розповів про передвиборчу кампанію Зеленського, стосунки з Коломойським, а також про майбутні кадрові рішення в офісі нового президента. theБабель наводить головні тези з інтервʼю.

Про перші розмови про президентство Зеленського

За словами Богдана, перші розмови про президентство Зеленського почалися приблизно наприкінці 2014 року. Сам Богдан був одним із тих, хто переконував артиста балотуватися.

Спочатку Богдан пропонував Зеленському йти на вибори у мажоритарному округу в Дніпропетровській області, щоб такий досвід став підґрунтям для президентства. Але той відмовився.

Підготовка до президентської кампанії розпочалася близько року тому. За словами Богдана, першу соціологію з кандидатурою Зеленського вони замовили в березні 2018 року.

«Нехитрими, абсолютно законними публікаціями, розмовами, згадуванням імені Володі рейтинг його до грудня, можна казати, зріс у геометричній прогресії протягом року. Не маючи жодної реклами…» — розповів Богдан.

Про Вакарчука

Богдан вважає, що музикант Святослав Вакарчук «втратив довіру» українців, оскільки не балотувався в президенти.

«Він нікому нічого не обіцяв, але на нього всі розраховували. Це якась така душа нації. І коли він отак в черговий раз… Він не розуміє, що сталося, але він втратив довіру», — каже він.

При цьому Богдан впевнений, що Вакарчук збирається «будувати виборчу кампанію». Ймовірно, йдеться про парламентські вибори.

Про передвиборчу кампанію та «Слугу народу»

«Знаєте, багато зіграли тизери до «Слуги народу». Це такі чаяння народу, ми про них говорили ще навесні 2018 року. Ці короткі рекламні ролики, в яких народ бачив на екрані те, що вони говорять на кухні. Взагалі, наша політична думка, політтехнології всі ґрунтуються на тому, що політтехнологи навʼязують суспільству те, що вони думають. Ми пішли зворотнім шляхом: ми почули, що вони говорять на кухні, і показали їм те, що в їхній голові, а не те, що в нашій», — пояснює Богдан.

За його словами, вже у грудні 2018 року в нього «не було жодного сумніву, що він виграє президентські перегони».

Про люстрацію та незаконне збагачення

Богдан критикує «Закон про люстрацію», під дію якого потрапив через роботу в уряді колишнього премʼєра Миколи Азарова. Він вважає закон «антиконституційним», але каже, що оскаржувати рішення про свою люстрацію не збирається.

«Так, дійсно, я люстрований, але я не бачу в цьому нічого поганого. Мені нема за що стидатися. У Кабміні було 7 урядових уповноважених — з питань інвалідів, з питань СНД, з питань взаємодії з Росією, з прав людини і ще там. Але внесли тільки одного мене, і цей закон в якийсь досить значній частині був прописаний про мене одного», — каже Богдан.

На питання про те, чи переглянуть закон про люстрацію за президентства Зеленського, Богдан не дав однозначної відповіді.

Скасування статті про незаконне збагачення Конституційним судом Богдан вважає неправильним. За його словами, про це у Зеленського питала посол США Марі Йованович.

Сам Богдан їздив до Конституційного суду, щоб «зрозуміти, як виходити з ситуації».

«Оскільки треба приймати новий закон, то треба розуміти, у чому принциповість позиції Конституційного суду, яка нова норма буде прийнятною і для міжнародних партнерів, і для Конституційного суду, і для парламенту, і для слідчих органів», — сказав він.

Про націоналізацію ПриватБанку

Богдан, який є також адвокатом бізнесмена Ігоря Коломойського, не приховує, що веде його справи щодо ПриватБанку.

«З точки зору юриспруденції ця схема націоналізації була вчинена з великими порушеннями закону. Для мене особисто не зрозуміло, чому, маючи абсолютно легальну юридичну ситуацію, схему, її не використали, а використали схему, яка точно не має нічого спільного з законодавством України», — вважає він.

Про Коломойського

За словами Богдана, Коломойський ніколи не вірив у перемогу Зеленського.

«Він ніколи до цього серйозно не відносився. Мої розмови з ним зводилися до того, що він як людина старшого покоління завжди вважав політику і політологію такою академічною наукою, в яку не можна грати, якщо в тебе немає статусу академіка. Десь, можливо, у жовтні, скоріше в листопаді він, мабуть, повірив, що це може бути стартовою площадкою для парламентських виборів. Але у виграш він, по-моєму, не вірив ніколи. У виграш Володимира Зеленського», — каже Богдан.

За його словами, Зеленський та Коломойський мають «абсолютно різні погляди на ті чи інші моменти законодавства, суспільного життя, побудови держави». Коломойський збирається повернутися в Україну, але з датою ще не визначився, каже адвокат.

Про ключові посади і свої задачі

Богдан стверджує, що поки немає жодних домовленостей про те, хто обійме ключові посади.

«Думаю, в його [Зеленського] голові вже є якась структура. Він багато спілкується з людьми, ми з ним багато спілкуємося. Одні люди нам подобаються, інші — ні. Інші подобаються, потім у них розчаровуєшся. Інших ти сприймаєш як ворога, а потім вони стають твоїми друзями. Звичайний кадровий процес. На багато кадрових питань у нього, я впевнений, поки немає рішень», — каже соратник обраного президента.

Сам він планує «синхронізувати молодих людей із діючим законодавством, бо самі вони не зможуть». Богдан припускає, що значна частина нових облич із часом зіпсуються.

«Ви маєте розуміти, що 50% нових, які прийдуть, — стануть старими. Вони почнуть брати хабарі, вирішувати якісь питання. З часом це неминуче. Воно завжди так буде. І цю молоду кров потім знов треба буде міняти», — вважає він.

Сам Богдан «не зможе відмовити», якщо Зеленський запропонує стати головою Адміністрації президента. Але такої пропозиції, за його словами, він не отримував.