Країни Євросоюзу на Радбезі ООН: Видача російських паспортів на Донбасі підриває суверенітет України

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Указ президента Росії Володимира Путіна про видачу паспортів РФ мешканцям окупованого Донбасу «підриває суверенітет України». Про це заявили вісім країн-членів Євросоюзу. Заяву було виголошено 25 квітня у Нью-Йорку на засідані Ради безпеки ООН, передає «Голос Америки» .

В ЄС наголосили, що ці райони , як і весь Донбас, є невідʼємною частиною української території, а обраний для ухвалення Росією відповідного указу час «свідчить про намір Росії ще більше дестабілізувати Україну і загострити конфлікт».

«Полегшення отримання російського громадянства для українських громадян, що проживають там, суперечить цілям і духу Мінських угод», – йдеться у заяві.

Країни закликали Росію припинити фінансову та військову підтримку сепаратистів. Країни-члени ЄС у складі Радбезу ООН також назвали ситуацію «глобальною проблемою».

«Ми закликаємо всі сторони повністю виконати свої зобовʼязання за Мінськими угодами, починаючи з всеосяжного, міцного і тривалого припинення вогню і виведення важкої зброї, і конструктивно брати участь у форматі Нормандії і тристоронньої контактної групи», — також говориться у заяві.