СБУ ідентифікувала ще сімох українців, які воювали в Сирії у складі «ПВК Вагнера»

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Служба безпеки встановила особи ще вісьмох людей, які воювали в Сирії у складі «Приватної військової компанії Вагнера» влітку 2016 року.

Сім із них — українці, один — росіянин, повідомляє прес-служба СБУ.

За інформацією спецслужби, двоє з них у 2014 році за підтримки російських спецслужб створили в Донецьку так званий «загін КСОВД», основу якого склали представники криміналітету.

«Протягом двох років члени цього загону під прикриттям російських кураторів тероризували населення Донбасу. На їхньому рахунку чисельні факти зґвалтувань, викрадень і жорстоких катувань, а також вбивств мирних мешканців Донецька», — йдеться в повідомленні.

Пізніше російські спецслужби розформували цей загін, а його учасників зарахували на посади «стрільців» до «ПВК Вагнера», повідомляє СБУ. Наприкінці 2015 року їх відправили в перше відрядження до Сирії.

СБУ встановила таких українців:

  • так званий «отаман козачого союзу області війська донського», громадянин України Сафоненко Юрій Вікторович на прізвисько «Батя»;
  • «осавул та заступник отамана КСОВД, депутат парламенту ДНР», громадянин України Богданов Олексій Валерійович на прізвисько «Сєня»;
  • «командир взводу загону КСОВД», стрілок РТГр «Карпати», громадянин України Ященко Сергій Олександрович на прізвисько «Ящір»;
  • «боєць загону КСОВД», стрілок РТГр «Карпати», громадянин України Шепель Артем Вікторович;
  • «боєць загону КСОВД», стрілок РТГр «Карпати», громадянин України Майоров Євген Юрійович на прізвисько «Макар»;
  • «боєць загону КСОВД», стрілок РТГр «Карпати», громадянин України Григор’єв Олег Олександрович на прізвисько «Гриша»;
  • стрілок РТГр «Карпати», громадянин України Куліца Юрій Сергійович.

Командиром був громадянин Росії Юрій Бусигін.

Усього СБУ встановила вже 125 українців, які брали участь у військових діях у складі «ПВК Вагнера» на території України, Сирії, ЦАР і Судану.