Аварія на шахті у «ЛНР»: Серед трьох її засновників — син покійного нардепа Ліщини

Автори:
Олена Мельник, Євген Спірін
Дата:

Засновниками приватної шахти «Східкарбон» біля селища Юрʼївка в окупованій частині Луганської області, де 25 квітня сталася аварія, є троє осіб. Серед них Сергій Ліщина — син покійного українського нардепа, колишнього генерального директора Сєвєродонецького виробничого обʼєднання «Азот» Богдана Ліщини.

Про це свідчить інформація з аналітичної онлайн-системи YouControl, яка надає досьє на кожну компанію України на основі відкритих даних.

Двома іншими засновниками шахти вказані Володимир Базілевський, який став одним з керівників «Луганського хіміко-фармацевтичного заводу» після окупації, та Олег Вольман — головний лікар «Луганської республіканської клінічної лікарні» у самопроголошеній республіці.

Юридична особа не перебуває в процесі припинення. З 7 березня 2013 року керівником підприємства є Володимир Базілевський.

  • «Східкарбон» — єдина міні-шахта на території Лутугинського району Луганської області. Через бойові дії шахта не працювала з 2014 року, проте у січні 2018 року вона відновила виробничу діяльність. Споживачами вугілля, що видобувається на шахті, є Алчевський металургійний комбінат, а також металургійні підприємства Макіївки і Єнакієвого самопроголошеної «Донецької народної республіки».
  • 25 квітня на шахті сталися кілька вибухів метану. Під час аварії у шахті перебували 20 осіб. Троє гірників вийшли на поверхню, тіла ще трьох гірників дістали рятувальники, доля 14 шахтарів залишилася невідомою. Верхня межа метанової зони проходить на глибині 160 м. Але глибина розробки була набагато нижчою.