Українець Шумков, якого засудили в Росії за участь у «Правому секторі», скаржиться на побиття з боку тюремників

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Українець Шумков, якого засудили в Росії за участь у «Правому секторі», скаржиться на побиття з боку тюремників

Mstyslav Chernov / Wikipedia

Українця Олександра Шумкова, який відбуває покарання в російській вʼязниці за участь у «Правому секторі», побили співробітники слідчого ізолятора і колонії.

Про це повідомляє російське видання «Грани.ру» з посиланням на протокол адвокатського опитування, який є в розпорядженні редакції.

Шумков розповів адвокату Роману Лизлову, що 14 березня працівники СІЗО вивели його з камери в душову і побили згорнутим у рулон гумовим килимком, завдавши не менше 15 ударів по ногах і спині.

Пізніше, 4 квітня, його побили ще раз — уже в колонії. За словами Шумкова, це зробив працівник тюрми. Він вдарив українця по ногах щонайменше 5 разів. При цьому співробітник колонії говорив: «На, отримуй, це тобі за убитих співробітників «Беркута» на Майдані», — сказав Шумков.

  • На початку грудня 2018 року суд у Брянській області Росії засудив до чотирьох років колонії загального режиму колишнього охоронця Дмитра Яроша Олександра Шумкова за участь у діяльності «Правого сектора».
  • Шумков зник у вересні 2017 року. Пізніше зʼясувалося, що він перебуває в російському СІЗО, але законно пройшов перевірку на кордоні з РФ 23 серпня 2017 року. Як пише «Українська правда», джерела видання у Держприкордонній службі стверджують, що в них є інформація про те, що 23 серпня Шумков нібито на авто законно перетнув українсько-російський кордон.
  • Російські правоохоронці вказували, що Шумков за власною ініціативою прибув до Росії, ховаючись від кримінального переслідування на батьківщині. Крім того, він начебто просто на прикордонному пункті повідомив про членство у «Правому секторі». Сам Шумков у суді розповів, що в Україні йому запропонували викурити цигарку з марихуаною. Затягнувшись, він знепритомнів, а прийшов до тями вже в Росії.