Нардеп Мосійчук поскаржився у СБУ на пост ведучого ATR Муждабаєва зі словами «вочевидь, доведеться стріляти». Журналіст назвав це піаром

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Депутат Верховної Ради Ігор Мосійчук (фракція «Радикальної партії Олега Ляшка») звернувся до очільників Генпрокуратури та Служби безпеки України з вимогою порушити кримінальну справу проти заступника гендиректора кримськотатарського телеканалу ATR Айдера Муждабаєва. У його дописі, опублікованому після першого туру виборів у соцмережі Facebook, політик побачив заклик до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу, що є кримінальним злочином. СБУ відкрила провадження, щоб перевірити заяву нардепа. А сам журналіст дії Мосійчука коментувати відмовився.

Що сталося?

Айдер Муждабаєв 31 березня оприлюднив дані екзит-полів про те, як мешканці регіонів голосували за тоді ще кандидата в президенти Володимира Зеленського у першому турі виборів.

«Ось карта тих, з ким ми живемо в одній країні. Це — звичайні зрадники. Ті, хто здадуть країну на раз-два. Додайте сюди виборців Юлі [Тимошенко], [Юрія] Бойка, [Олександра] Вілкула та інших ставлеників Росії. Жодних шансів перемогти їх у другому турі у нас немає. Це абсолютно нереально. Зрада переможе з імовірністю 100%. Я щойно розмовляв у себе вдома з бойовим комбатом. Мабуть, доведеться стріляти. Коли тобі стріляють в спину, іншого виходу немає», — написав Муждабаєв.

Згодом він все ж видалив цей допис, заявивши про «небувале нашестя кремлівських ботів, якого я не бачив років 5».

Саме на цей допис поскаржився нардеп Ігор Мосійчук силовикам. Він вважає, що журналіст закликав «стріляти в спину тим, хто проголосував не за Порошенка, і від’єднати 6—8 областей України».

«Вважав і вважаю, що такі заклики неприпустимі, і той, хто їх виголошує, має бути покараний!» — зазначив політик.

У відповідь на звернення нардепа СБУ зареєструвала кримінальне провадження, розслідуючи обставини, викладені Мосійчуком.

У прес-службі СБУ theБабелю повідомили, що не мають інформації, що проти журналіста відкривали провадження. Там пояснили, що слідчі спецслужби мають спочатку перевірити заяву нардепа, а вже потім прийматимуть рішення про те, відкривати чи не відкривати провадження за фактом злочину.

Що каже сам Муждабаєв?

У розмові із журналістом theБабеля ведучий телеканалу ATR Айдер Муждабаєв відмовився коментувати заяву Мосійчука.

«Я дурниці і піар не коментую», — сказав він.

На початку квітня на свій сторінці у Facebook Муждабаєв стверджував, що не закликав до вбивств і поділу країни. А заяви нардепа Ігоря Мосійчука назвав брехнею.

«Там брехня і перекручування все — від «пропозиції розстрілювати українців» до натяку, що я хочу віддати Росії 6—8 областей України. Це саме те, що писали хмари тролів. Один в один», — зазначив він.